5.6 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăInternaționalUniunea Europeană va da sancțiuni contractantului militar rus privat Wagner

Uniunea Europeană va da sancțiuni contractantului militar rus privat Wagner

Uniunea Europeană va impune luni sancțiuni contractantului militar privat rus Wagner Group, precum și asupra a trei entități și șapte sau opt persoane, a declarat un înalt oficial al UE, după ce Franța a făcut presiuni pentru măsuri punitive invocând abuzuri ale drepturilor omului, informează Reuters, conform g4media.ro.

Peste 12 de persoane cu legături cu Wagner Group au declarat anterior pentru Reuters că au efectuat misiuni de luptă clandestine în numele Kremlinului în Ucraina, Libia și Siria.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat în decembrie 2018 că antreprenorii militari privați ruși au dreptul de a lucra și de a-și urmări interesele oriunde în lume, atâta timp cât nu încalcă legea rusă. În ianuarie 2020, Putin a spus că Wagner Group, ai cărui membri sunt în cea mai mare parte foști membri ai serviciului militar rus, nu reprezintă Rusia și nici nu sunt plătiți de statul rus.

Moscova a spus Uniunii Europene în repetate rânduri că sancțiunile impuse cetățenilor săi sunt asemănătoare cu amestecul în treburile interne ale Rusiei și ar putea atrage represalii.

„Wagner este activ în Siria, Libia, în Ucraina, iar sancțiunile sunt legate de încălcări grave ale drepturilor omului în diferite țări”, a spus înalt oficial al UE, conform g4media.ro.

”Mai mult decât numărul, ceea ce este important în acest pachet de sancţiuni sunt numele şi activităţile persoanelor vizate”, a subliniat diplomat european, citat de AFP.

Uniunea Europeană dă acest sancțiuni contractantului Wagner ca răspuns global la acțiunile Rusiei

Este vorba despre un ”răspuns global faţă de acţiunile ţării (Rusia) care adăposteşte Wagner”, declară alt diplomat european.
”Wagner este o societate militară privată rusă, folosită în destabilizarea securităţii Europei şi unor ţări terţe din vecinătatea sa, şi anume în Africa”, adaugă acesta.

Sancţiunile vizează ”foarte multe acţiuni ilegale” desfăşurate de către această societate în Europa şi în Africa.

”Mai multe regimuri de sancţiuni UE sunt folosite în acţiuni în teatrele în care este implantată societatea”, subliniază diplomatul citat.

Societatea Wagner este semnalată în 23 de ţări din Africa subsahariană, în care este prezentă Rusia, inclusiv în Mali şi Republica Centrafricană, însă ea intervine şi în Libia, Siria şi Ucraina, potrivit unei surse europene.

Doi diplomați au declarat că sancțiunile vor fi aprobate de miniștrii de externe ai UE luni la Bruxelles și publicate în jurnalul oficial al blocului comunitar.

Întrucât Wagner Group nu are legături directe cu UE, adăugarea celorlalte trei entități și persoane își propune să aibă un impact prin lovirea companiilor care lucrează cu mercenarii, au spus diplomații, citați de Reuters.

Reuters amintește că în septembrie junta militară din Mali se afla în discuții despre desfășurarea Wagner Group în Mali, despre care Franța spune că este inacceptabil deoarece are propriile trupe în regiune.

Oficialii francezi spun că junta se adresează lui Wagner ca parte a eforturilor de a se agăța de putere dincolo de perioada de tranziție care se va încheia după alegerile prezidențiale și legislative din 27 februarie.

Doi diplomați au spus că Mali se confruntă, de asemenea, cu sancțiunile UE și că luni va fi convenit un cadru legal pentru astfel de măsuri, deși nu vor fi decise nume până atunci.

Citiți România Liberă și pe Google News.

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Robert Bădescu revine mai devreme la Rapid după împrumutul la Mioveni

Robert Bădescu, fundașul de 19 ani crescut la juniorii Rapidului, s-a întors mai devreme la echipa din Giulești după un împrumut la CS Mioveni...

România, pe ultimul loc în UE la cheltuielile pentru sănătate per locuitor

În anul 2022, cheltuielile medii pentru îngrijirea sănătății în Uniunea Europeană au fost de peste 3.600 de euro per locuitor, potrivit datelor Eurostat. România ocupă...

Soacra lui Silviu Prigoană a făcut accident vascular cerebral

O nouă tragedie a lovit familia Prigoană, în urma morții afaceristului Silviu Prigoană, care a decedat din cauza unui infarct în timp ce se...
Ultima oră
Pe aceeași temă