Scopul principal este de a colecta informații despre amenințările din afara UE
Oficialii Uniunii Europene analizează noi amenințări și implementează măsuri pe baza surselor deschise și a informațiilor pe care cele 27 de state membre au convenit să le împărtășească. În acest context, UE intenționează să își creeze un serviciu propriu de informații externe, menit să completeze activitățile agențiilor naționale și să răspundă mai eficient provocărilor de securitate, în special acțiunilor tot mai agresive ale Rusiei împotriva statelor care sprijină Ucraina, notează Bloomberg.
Proiectul, promovat de fostul președinte finlandez Sauli Niinistö, presupune extinderea Centrului de Informații și Situație al Uniunii Europene (INTCEN), care raportează direct Înaltului Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate. Noua structură va colecta date de la serviciile naționale de informații și va emite recomandări pentru instituțiile UE, sprijinind astfel identificarea riscurilor și reacțiile rapide în situații de criză.
Totodată, UE ar putea impune restricții de călătorie pentru diplomații din țări terțe, suspectați de implicare în sabotaj sau activități de spionaj. Deja, Polonia a restricționat deplasările diplomaților ruși și a închis Consulatul General al Rusiei din Poznan, pe astfel de suspiciuni.
Deschiderea propriei agenții de spionaj face parte din eforturile UE de a întări securitatea și apărarea blocului comunitar, în fața unor riscuri tot mai mari, inclusiv acțiunile agresive ale Rusiei, tensiunile din Orientul Mijlociu și preocupările legate de influența Chinei. În iunie, statele baltice și Polonia au cerut UE să construiască o linie de apărare de-a lungul graniței cu Rusia și Belarus pentru a proteja Europa de amenințările militare și hibride.
Noua agenție de informații a UE ar putea accelera răspunsul la astfel de amenințări, depășind limitările cooperării dintre agențiile naționale, care implică adesea procese lungi de schimb și analiză a informațiilor.