18.9 C
București
luni, 27 mai 2024
AcasăInternaționalUngaria e gata să preia pachetul majoritar de acțiuni la aeroportul internațional...

Ungaria e gata să preia pachetul majoritar de acțiuni la aeroportul internațional din Budapesta

Ungaria este pe punctul de a finaliza preluarea pachetului majoritar de acțiuni la aeroportul internațional din Budapesta, continuând cu această achiziție în valoare de mai multe miliarde de dolari, în pofida problemelor fiscale, transmite Bloomberg, potrivit profit.ro.

Guvernul ungar va prelua inițial un pachet de 80% din acțiunile Budapest Airport Zrt., iar grupul francez Vinci SA va prelua restul acțiunilor, a declarat marți ministrul ungar al Economiei, Marton Nagy. Acesta a reiterat că există planuri privind o alăturare, la o dată ulterioară, a fondului suveran Qatar Investment Authority în consorțiul care va prelua aeroportul de la Budapesta. Nagy nu a dorit să ofere detalii cu privire la prețul plătit pentru această achiziție.

Aeroportul internațional din Budapesta a fost privatizat în 2005, iar acordul de concesionare, negociat pentru o perioadă de 75 de ani, asigură o poziție puternică investitorilor străini, care au dreptul să colecteze aproape toate veniturile generate de serviciile aeroportuare, scrie Agerpres.

Premierul ungar, Viktor Orban, și-a exprimat dorința de a răscumpăra participațiile deținute de acționarii străini la companiile considerate de interes „strategic”, așa cum a făcut în sectoarele energiei și media.

Luni, Viktor Orban le-a spus parlamentarilor ungari că acordul de achiziție ar putea să fie anunțat „în câteva zile”, însă ministrul Economiei, Marton Nagy a spus că cel mai probabil va dura câteva săptămâni până vor fi puse la punct detaliile juridice.

După ce achiziția se va finaliza, statul ungar are de gând să extindă aeroportul de la Budapesta prin construcția celui de-al treilea terminal și să majoreze capacitatea pentru pasageri și marfă, a precizat Marton Nagy într-un interviu acordat Bloomberg la finele anului trecut. Executivul de la Budapesta dorește de mult să preia aeroportul dar a fost forțat să renunțe la o încercarea anterioară din lipsă de bani. Situația fiscală a Ungariei este în continuare una tensionată, în condițiile în care deficitul bugetar a urcat la 6,5 miliarde de dolari numai în primul trimestru al anului.

Cabinetul va fi forțat să amâne unele investiții pentru a limita cheltuielile, le-a spus marți jurnaliștilor ministrul Economiei, Marton Nagy, adăugând însă că asta nu va afecta preluarea aeroportului de la Budapesta, care a fost aprobată deja de Uniunea Europeană.

Aeroportul internațional din Budapesta a fost privatizat în 2005, iar acordul de concesionare, negociat pentru o perioadă de 75 de ani, asigură o poziție puternică investitorilor străini, care au dreptul să colecteze aproape toate veniturile generate de serviciile aeroportuare, scrie Agerpres.

Premierul ungar, Viktor Orban, și-a exprimat dorința de a răscumpăra participațiile deținute de acționarii străini la companiile considerate de interes „strategic”, așa cum a făcut în sectoarele energiei și media. Luni, Viktor Orban le-a spus parlamentarilor ungari că acordul de achiziție ar putea să fie anunțat „în câteva zile”, însă ministrul Economiei, Marton Nagy a spus că cel mai probabil va dura câteva săptămâni până vor fi puse la punct detaliile juridice. După ce achiziția se va finaliza, statul ungar are de gând să extindă aeroportul de la Budapesta prin construcția celui de-al treilea terminal și să majoreze capacitatea pentru pasageri și marfă, a precizat Marton Nagy într-un interviu acordat Bloomberg la finele anului trecut.

Executivul de la Budapesta dorește de mult să preia aeroportul dar a fost forțat să renunțe la o încercarea anterioară din lipsă de bani. Situația fiscală a Ungariei este în continuare una tensionată, în condițiile în care deficitul bugetar a urcat la 6,5 miliarde de dolari numai în primul trimestru al anului. Cabinetul va fi forțat să amâne unele investiții pentru a limita cheltuielile, le-a spus marți jurnaliștilor ministrul Economiei, Marton Nagy, adăugând însă că asta nu va afecta preluarea aeroportului de la Budapesta, care a fost aprobată deja de Uniunea Europeană.

Achiziția Aeroportului din Budapesta s-ar putea încheia în câteva zile, spune premierul Orban

Achiziția Aeroportului din Budapesta s-ar putea încheia “în câteva zile”, a declarat luni, în Parlament, premierul Viktor Orban, potrivit Reuters.

“Sperăm că în câteva zile că aeroportul va fi deținut în majoritate de stat”, a declarat premierul. Guvernul Ungariei a depus o nouă ofertă oficială către AviAlliance, proprietarul majoritar al aeroportului, în septembrie 2023.

La începutul anului, Márton Nagy, ministrul economiei naționale al Ungariei, a transmis că guvernul va semna contractele relevante cu acționarii aeroportului din Budapesta în această primăvară. Există trei acționari: germanul AviAlliance (54.44%), un fond de pensii canadian, Fondul de pensii canadian Public Sector Pension Investment Board (PSP Investments, 21.23%) și Malton (Singapore) cu 23.33%, potrivit dailynewshungary.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

UE promite mai mult sprijin pentru refugiați

Uniunea Europeană a promis luni, 27 mai 2024, peste 2 miliarde de euro (2,2 miliarde de dolari) pentru a-i sprijini pe sirienii strămutați, dar...

Cum să alegi patul ideal pentru sesiunile lungite de pescuit

Pescuitul este o pasiune care necesită nu doar echipament adecvat pentru capturarea peștilor, ci și pentru confortul pescarului. Atunci când petreci multe ore sau...

Radu Mazăre, primele declarații după ce a fost eliberat. “Nu mă mai interesează sub nicio formă…”

Radu Mazăre a făcut declarații după ce a ieșit din Penitenciarul Jilava, afirmând că nu mai este interesat de viața publică în niciun fel...
Ultima oră
Pe aceeași temă