4.7 C
București
marți, 20 februarie 2024
AcasăInternaționalUngaria a spus că aderarea la NATO a Suediei și Finlandei va...

Ungaria a spus că aderarea la NATO a Suediei și Finlandei va fi ratificată în curând

Guvernul din Ungaria susţine aderarea la NATO a Suediei şi Finlandei şi a înaintat documentele de ratificare către Adunarea Naţională.

Gulyás, şeful de cabinet al premierului Viktor Orbán, a declarat că extinderea NATO pentru a include cele două ţări nordice va fi ratificată cel târziu până la jumătatea lunii decembrie, potrivit presei.

Întrebat de un reporter dacă NATO va deveni mai puternică odată cu aderarea Finlandei şi Suediei, Gulyás a răspuns că speră că da, potrivit epicnews.ro.

El a adăugat că ar putea fi dezbătut dacă extinderea este în interesul securităţii naţionale a Ungariei, dar a spus că acest lucru este irelevant acum.

Ungaria spune că aderarea la NATO a Suediei și Finlandei va fi ratificată în curând, dar mai trebuie ca și Turcia să facă acest lucru

Ministrul suedez de externe, Tobias Billstrom, şi-a exprimat vineri încrederea că Ungaria şi Turcia vor ratifica în curând aderarea ţării sale la NATO, relatează Agerpres.

După o întâlnire la Helsinki cu omologul său finlandez, Pekka Olavi Haavisto, Billstrom a declarat: „Considerăm pozitivă evoluţia din Ungaria şi apreciem că acolo, ca şi în Turcia, procesul de ratificare se va încheia în curând, când parlamentul votează asupra acestor chestiuni”.

„ Nu există niciun indiciu că nu vom primi un răspuns pozitiv de la parlamentul din Budapesta”, a insistat şeful diplomaţiei suedeze, conform hotnews.ro.

Până în acest moment, 28 de state membre – din cele 30 – ale Alianţei Nord-Atlantice au ratificat aderarea Suediei şi Finlandei.

Numai Ungaria şi Turcia mai trebuie să îşi dea acordul final.

La summitul NATO de la Madrid de la sfârşitul lunii iunie, Suedia, Finlanda şi Turcia au semnat un memorandum care deschide accesul celor două state nordice la Alianţa Nord-Atlantică.

Însă preşedintele turc a ameninţat imediat cu un veto în cazul în care nu vor fi îndeplinite unele condiţii.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Tribunalul București, așteptat să se pronunțe în cazul sechestrului pe bunurile lui Iulian Dumitrescu

Tribunalul Bucureşti este aşteptat să se pronunţe, astăzi, în cazul contestaţiei formulate de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, Iulian Dumitrescu, faţă de măsura sechestrului...

Locuitorii unui sat de pescari din Islanda evacuați în urma unor erupții vulcanice se întorc acasă

Poliţia islandeză a declarat luni că locuitorii unui sat de pescari evacuaţi în urma mai multor erupţii vulcanice au fost lăsaţi să se întoarcă...

Economia Germaniei va continua să scadă în 2024

Veste proastă pentru Europa: Economia Germaniei va continua să scadă în 2024. „Incertitudinea privind politica climatică rămâne ridicată”, anunță Banca centrală a Germaniei, potrivit...
Ultima oră
Pe aceeași temă