Un videoclip al martorilor oculari, difuzat luni (3 octombrie), a pretins să arate oameni care fug pe fondul ciocnirilor dintre forțele de securitate iraniene și protestatarii studenți de la o universitate proeminentă din Teheran. Reuters nu a putut verifica independent evenimentele de la universitate.
Protestele declanșate de moartea lui Mahsa Amini aflată în arest după arestarea ei de către poliția morală pentru „ținută nepotrivită” nu s-au diminuat, în ciuda unui număr tot mai mare de morți și a unei represiuni din ce în ce mai violente din partea forțelor de securitate care folosesc gaze lacrimogene, bâte și, în unele cazuri, conform videoclipurilor de pe rețelele sociale și a unor grupuri ce apără drepturile omului – muniție reală.
Autoritățile de poliție iraniene spun că Amini a murit în urma unui atac de cord și neagă că a fost bătută până la moarte în arest, potrivit Reuters.
În acest videoclip se pot vedea protestatarii de la o universitate din Teheran cum fug de poliție, pe fondul unui zgomot infernal
Videoclipul obținut de Reuters a arătat zeci de oameni alergând pe stradă lângă Universitatea Sharif, în timp ce s-au auzit bubuituri puternice. Un alt videoclip a arătat studenți adunați la poarta universității.
Reuters a putut confirma locația din designul clădirilor văzute în cele două videoclipuri care se potriveau cu fotografiile prin satelit și din street view ale zonei. Reuters nu a putut confirma data la care au fost filmate videoclipurile.
Iranul vrea condamnarea la moarte a organizatorilor protestelor
Administrația Trump plănuiește să ceară o reuniune de urgență a Consiliului pentru Drepturile Omului al ONU în privința protestelor din Iran și a arestărilor masive efectuate de regimul de la Teheran.
Pedeapsa cu moartea este cea mai severă sentinţă din Iran şi poate fi aplicată pentru mai multe tipuri de fapte penale, printre care trafic de droguri, crimă sau înaltă trădare, multe dintre execuții fiind publice, ceea ce nu a contat când s-a semnat acordul nuclear din 2015, inițiativa președintelui Barack Obama, pe care Donald Trump vrea să o aducă la nivelul realității.
SUA susțin opoziția iraniană, care a organizat protestele recente, cele mai largi din 2009, și care s-au soldat cu 21 de morți și mii de arestări.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!