19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSănătateUn studiu dezvăluie de ce unii oameni trăiesc peste vârsta de 100...

Un studiu dezvăluie de ce unii oameni trăiesc peste vârsta de 100 de ani

Cercetătorii au analizat datele de sănătate ale celor care au depășit vârsta de 100 de ani pentru a înțelege ce i-a făcut să atingă această bornă.

Un nou studiu a dezvăluit de ce unii oameni trăiesc peste vârsta de 100 de ani. Aceștia au analizat datele colectate în studiile anterioare pentru a propune o nouă teorie. Cercetătorii de la Universitatea din Boston și de la Centrul Medical Tufts au declarat că persoanele care trăiesc până la vârsta de 100 de ani sau chiar mai mult decât atât ar putea avea o compoziție unică de celule imunitare care le menține protejate împotriva bolilor. Studiul a fost publicat în revista de specialitate Lancet eBiomedicine. Studii anterioare au spus că buna funcționare a sistemului imunitar scade odată cu înaintarea în vârstă, notează ndtv.com.

Pentru a ajunge la aceste rezultate, cercetătorii au efectuat secvențierea celulelor unice pentru a evalua moleculele din celulele mononucleare din sângele periferic de la șapte persoane cu vârsta de peste 100 de ani. Aceste celule reprezintă tipul de celule imunitare care circulă în sânge.

Celulele imunitare ajută la dezvoltarea mecanismelor din organism pentru a ajuta la recuperarea acestuia în urma bolilor, ceea ce contribuie la promovarea longevității.

„Datele noastre susțin ipoteza conform căreia centenarii au factori de protecție care le permit să se recupereze după boli și să ajungă la vârste extrem de înaintate”, a declarat autorul principal Tanya Karagiannis, de la Centrul Medical Tufts, citat de USA Today.

Experții au spus că abilitatea sistemului imunitar de a răspunde la infecții scade odată cu vârsta, dar au susținut că acest lucru ar putea fi diferit în cazul celor care trăiesc peste de 100 de ani.

„Descoperirile oferă sprijin ipotezei conform căreia centenarii sunt îmbogățiți cu factori de protecție care le sporesc capacitatea de a se recupera în urma infecțiilor”, a declarat autorul principal Paola Sebastiani, tot de la Tufts Medical Centre.

Cu toate acestea, ei nu au reușit să afle dacă această capacitate imunologică unică este genetică, naturală sau o confluență de factori externi.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă