2.8 C
București
marți, 21 ianuarie 2025
AcasăSocialUn șofer de TIR, ofițer sub acoperire, a demascat corupția din Vama...

Un șofer de TIR, ofițer sub acoperire, a demascat corupția din Vama Borș

Un ofițer sub acoperire a reușit să demaște corupția din Vama Borș după ce a lucrat ca șofer de TIR, pentru mai multe luni, la o firmă de transport marfă. Bărbatul a făcut mai multe curse externe, timp în care a reușit să adune informații prețioase care au dus mai apoi la demascarea polițiștilor de frontieră care cereau mită.

Un ofiţer sub acoperire de la Direcția Generală Anticorupție (DGA) a dat examen pentru a obține atestat de şofer profesionist și a lucrat luni de zile ca șofer de TIR la o firmă de transporturi. El a fost trimis inclusiv în curse externe și a ieșit din țară prin Vama Borș. Astfel, agentul a strâns informații și a dovedit cât de corupți sunt polițiștii de frontieră, scrie publicația locală „Bihoreanul”.

Direcția Generală Anticorupție avea informații potrivit cărora cinci agenți ai Poliției de Frontieră creau și primeau mită  de la șoferii de TIR care intrau sau ieșeau din țară.  În schimbul unor sume cuprinse între 50 de lei și 100 de euro, polițiștii nu le verificau documentele sau îi luau peste rând, în faţa altor transportatori, ca să le reducă timpii de așteptare. Alteori, mita era cerută pentru a nu le înregistra eventualii pasageri care ar fi trebuit să intre în carantină odată ajunși în țară.

Ancheta din Vama Borș a început din 2020

Ancheta a început încă de anul trecut ca urmare a unor denunțuri. Însă, pentru a-i putea prinde pe cei vinovați, anchetatorii au recurs la ajutorul unor ofițeri sub acoperire. Este vorba despre doi investigatori şi un colaborator. Una dintre aceste persoane s-a înscris, sub un alt nume, la cursuri, iar apoi a dat examen pentru a obține un atestat de şofer profesionist. Apoi, s-a angajat pentru câteva luni la o firmă de transporturi ca şofer de TIR. În tot acest timp, agentul a fost trimis în mai multe curse externe, cu ieșire din țară prin Vama Borș. El, la fel ca și ceilalți doi colegi ai săi, a  purtat echipamente audio-video și a înregistrat faptele de corupție.

Așa s-a aflat că anumiţi patroni de firme de transport aveau relaţii directe cu poliţiştii de frontieră  pe care îi sunau înainte ca aceştia să intre în tură și le indicau maşinile ce urmau să tranziteze punctul de frontieră Borş. Agenții nu trebuiau decât să le permită șoferilor să intre în fața altor mașini ce așteptau la rând. Banii erau pretinşi şi primiţi de lucrătorii de frontieră prin intermediul patronului unui restaurant, care îi prelua chiar în incinta localului. Cel mai des, însă, polițiștii de frontieră îi abordau direct pe şoferi.

La începutul lunii decembrie, au fost percheziții de amploare la vama Borș I. Acțiunea a fost declanșată de poliţişti ai Direcţiei Generale Anticorupţie, coordonaţi de procurori de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor. Ei au descins la Punctul de Trecere a Frontierei Borş I, la locuinţele mai multor poliţişti de frontieră, dar și la sediile Poliției de Frontieră din Borș.

Citiți România Liberă și pe Google News

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Salariu impresionant oferit de Dinamo lui Ionuț Nedelcearu! Transferul rămâne incert

Dinamo București încearcă să îl aducă pe stoperul Ionuț Nedelcearu înapoi în Ștefan cel Mare, oferindu-i un salariu impresionant, dar șansele de realizare a...

Bertrand Blier a murit. Regizorul francez avea 85 de ani

Bertrand Blier, unul dintre cei mai provocatori și originali cineaști francezi din anii ’70 și ’80, s-a stins din viață la vârsta de 85...

Cum obții certificatul de atestare fiscală în 2025: Ghid complet pentru persoane fizice și juridice

Certificatul de atestare fiscală rămâne un document indispensabil pentru persoanele fizice și antreprenori, ce reflectă situația fiscală a contribuabilului la un moment dat. Documentul...
Ultima oră
Pe aceeași temă