Cristian Măcelaru, recunoscut drept director artistic al Concursului și Festivalului Internațional „George Enescu”, va avea onoarea de a dirija Orchestrele Naționale ale Franței în cadrul ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice din acest an, care se vor desfășura la Paris,
Cristian Măcelaru, dirijor de onoare la Ceremonia de Deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris 2024
Recunoscut internațional pentru talentul său, Măcelaru a câștigat pentru prima dată atenția globală în 2012, când a dirijat Orchestrele Simfonice din Chicago, înlocuindu-l pe Pierre Boulez.
Același an i-a adus prestigiosul „Solti Emerging Conductor Award”, o distincție unică acordată de fundație, urmată de premiul „Solti Conducting Award” în 2014.
De atunci, Măcelaru a condus cu succes concerte ale unor orchestre de top din Statele Unite, inclusiv Orchestra Simfonică din Chicago, Orchestra Filarmonicii din New York, Orchestra Filarmonicii din Los Angeles, Orchestra Simfonică din Cleveland, Orchestra Simfonică din St. Louis și Orchestra Simfonică Națională.
Este o oportunitate pe care niciodată nu mi-am imaginat că o voi avea. Este un eveniment minunat, în care parcă toate diferențele dintre noi dispar și ne aducem aminte de frumusețea lucrurilor care ne unesc,
a declarat Cristian Măcelaru pentru TVR Info.
În februarie 2015, Măcelaru și-a făcut debutul la Carnegie Hall, dirijând un program cu Orchestra Simfonică Națională a Danemarcei și violonista Anne-Sophie Mutter.
Passionat de operă, Măcelaru a condus în iunie 2015 Opera din Cincinnati, aducând o apreciere deosebită pentru interpretările sale ale operei „Il Trovatore”.
În 2010, și-a început cariera operatică cu Grand Opera din Houston, dirijând „Madama Butterfly”, și a condus premiera americană a operei „Turning Point” de Colin Matthews cu Orchestra Centrului pentru Muzică Tanglewood în cadrul Festivalului de Muzică Contemporană Tanglewood.
În 2019, s-a întors la Grand Opera din Houston pentru o producție a operei „Don Giovanni”, sub conducerea lui Kasper Holten.
Sportivii români au ajuns la Paris
Sportivii români au fost întâmpinați la aeroport de către Ioana Bivolaru, ambasadorul României în Franța, împreună cu o delegație a Ambasadei României de la Paris. „Team Romania”, compusă din 107 sportivi, reprezintă cea mai mare delegație olimpică a României din ultimele două decenii.
În 2004, la Jocurile Olimpice de la Atena, România a avut 108 sportivi calificați.
De luni, sportivii români vor începe programul de antrenamente pregătitor pentru competițiile olimpice, având în vedere pregătirea intensă pentru a aduce performanțe remarcabile în cadrul evenimentului.
Jocurile Olimpice reprezintă unul dintre cele mai mari și prestigioase evenimente sportive din lume, având o istorie fascinantă și o importanță semnificativă în promovarea valorilor de unitate, excelență și respect.
Acest festival global al sportului se desfășoară o dată la patru ani și reunește sportivi din întreaga lume pentru a concura în diverse discipline, aducând împreună națiuni și culturi diferite într-o celebrare a realizărilor atletice și a spiritului uman.
Originile Jocurilor Olimpice datează din antichitate, în Grecia, în orașul-stat Olympia. Primele jocuri au avut loc în anul 776 î.Hr. și erau organizate în onoarea zeului Zeus.
Aceste competiții antice erau un eveniment de mare importanță pentru grecii antici, având loc o dată la patru ani și reunind orașele-state grecești într-un spirit de competiție și festivitate.
Jocurile antice includeau probe precum alergarea, luptele și competițiile de pentatlon.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!