2.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăInternaționalUn incendiu pornit de la un ritual voodoo a ucis 40 de...

Un incendiu pornit de la un ritual voodoo a ucis 40 de migranți în largul coastelor statului Haiti

Cel puţin 40 de migranţi şi-au pierdut viaţa după ce ambarcaţiunea pe care se aflau a luat foc în largul coastelor statului Haiti, a anunţat vineri o agenţie a ONU, potrivit martorilor tragedia fiind cauzată de un ritual voodoo, potrivit bbc.com.

Acest caz aminteşte încă o dată amploarea crizei economico-sociale cu care se confruntă această ţara săracă din Caraibe, unde domneşte fărădelegea provocată de bandele înarmate şi sute de mii de persoane sunt strămutate.

Potrivit supravieţuitorilor, incendiul s-a declanşat după ce o persoană aflată la bordul ambarcaţiunii a aprins o lumânare pentru a desfăşura o ceremonie voodoo, deşi pe navă exista benzină.

Această ambarcaţiune, care transporta peste 80 de migranţi, a plecat miercuri din localitatea Labadee, din nordul Haiti, spre Insulele Turks şi Caicos, un arhipelag aflat la 250 de kilometri distanţă, potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM).

Paza de coastă haitiană a salvat 41 de migranţi, care au fost preluaţi pentru îngrijiri de către OIM. Dintre aceştia, 11 au fost transportaţi la spital pentru tratament, în special pentru arsuri, a declarat agenţia ONU.

Haiti se zbate într-o criză economică, politică şi de securitate exacerbată

Haiti, cea mai săracă ţară de pe continentul american, se confruntă de mai mulţi ani cu o criză economică, politică şi de securitate exacerbată de violenţa bandelor care controlează 80% din capitala Port-au-Prince şi principalele drumuri ale ţării.

Aceste bande înarmate sunt acuzate de numeroase crime, violuri, jafuri şi răpiri pentru răscumpărare. Situaţia s-a înrăutăţit la începutul acestui an, când bandele au decis să îşi unească forţele pentru a-l răsturna de la putere pe premierul de la acea vreme, Ariel Henry.

Circa 600.000 de persoane sunt strămutate intern în Haiti, în timp ce autorităţile de tranziţie încearcă să restabilească ordinea cu sprijinul unei misiuni multinaţionale a ONU conduse de Kenya, o sarcină dificilă într-o ţară devastată de violenţe şi corupţie şi care nu mai are preşedinte de la asasinarea lui Jovenel Moise în 2021.

Violența crește în timp ce liderul unei bande din Haiti urmărește să detroneze premierul

Liderul unei bande haitiene, Jimmy Cherizier, cunoscut și sub numele de Barbecue, a avertizat vineri că va continua să încerce să-l înlăture pe prim-ministrul Ariel Henry și le-a cerut familiilor să împiedice copiii să meargă la școală pentru a „evita daunele colaterale”, pe măsură ce violența crește în anumite părți ale capitalei, conform Reuters.

Cadavrele victimelor ucise zăceau pe străzi. Nu era clar câți au murit până acum. Au existat rapoarte neverificate despre bărbați înarmați care încercau să preia controlul principalului port de containere al capitalei.

De asemenea, bandele ar fi amenințat că vor ataca mai multe secții de poliție. Cu o pușcă de asalt în mână, Cherizier s-a adresat forțelor de ordine ale insulei: „ Cerem Poliției Naționale Haitiene și armatei să-și asume responsabilitatea și să-l aresteze pe Ariel Henry. Încă o dată, populația nu este inamicul nostru; grupurile armate nu sunt inamicul vostru. Îl arestați pe Ariel Henry pentru eliberarea țării.”

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

China va depăși Occidentul în vânzările de mașini electrice în 2025

Prognozele pentru 2025 indică o creștere spectaculoasă a vânzărilor de automobile electrice în China, care ar putea atinge 12 milioane de unități, aproape dublu...

Avertizare Salvamont: Risc ridicat de avalanșe în Munții Făgăraș și Bucegi

Riscul actual de avalanșă este însemnat și poate crește în următoarele zile, din cauza ninsorilor suplimentare prognozate Salvamont Brașov avertizează că, în această perioadă, riscul...

Economistul Bogdan Glăvan: România, un stat eșuat, în pragul colapsului financiar

Glăvan atrage atenția că o treime din cheltuielile statului român sunt acoperite din împrumuturi, ceea ce face economia extrem de vulnerabilă România se află pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă