Premierul Marcel Ciolacu a avut o reacție fermă față de declarația unui oficial rus, care susținea că armata Rusiei ar putea realiza distrugerea podului de la Giurgiulești, ca represalii față de atacarea, de către ucraineni, a unui pod din Crimeea.
La Giurgiulești este un pod peste râul Prut, între România și Republica Moldova, foarte aproape de granița terestră dintre Republica Moldova și Ucraina.
„România condamnă ferm declarațiile așa-zisului “reprezentant” al RU în Herson, regiune a Ucrainei ocupată ilegal de Rusia. Astfel de declarații la adresa Republicii Moldova și care vizează și o parte a teritoriului României, Aliat NATO, sunt inacceptabile.Totodată, lovirea infrastructurii civile e crimă de război”, a subliniat premierul României într-un mesaj postat pe Twitter.
Premierul României a postat acest mesaj în după-amiaza zilei de 22 iunie 2023. Cu câteva ore mai înainte, guvernatorul instalat de ruși în regiunea Herson a Ucrainei, Vladimir Saldo, făcuse o declarație șocantă la adresa Republicii Moldova și a României. Guvernatorul rus susținea că Rusia, drept represalii pentru atacarea de către ucraineni a unui pod din Crimeea, poate ataca podul de la Giurgiulești, pod care – în opinia lui Saldo – ar fi aparținut Ucrainei.
Ministerul de Externe al Republicii Moldova a reacționat, la rândul lui, față de această amenințare. Ambasadorul Rusiei a fost convocat de urgență la sediul Ministerului de Externe de la Chișinău.
„Republica Moldova condamnă cu fermitate declarațiile recente ale unui reprezentant al Federatiei Ruse din Herson, teritoriu ucrainean aflat sub ocupație rusă, în care a fost amenințată direct țara noastră. Astfel de declarații sunt total inacceptabile. Nu vom tolera un astfel de limbaj îndreptat împotriva Republicii Moldova. Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene va convoca, în regim de urgență, șeful misiunii diplomatice al Federației Ruse in Republica Moldva, solicitându-i explicații corespunzătoare”, a transmis Ministerul de Externe al Republicii Moldova.
Herson este una dintre cele patru regiuni ale Ucrainei despre care Rusia susține că s-au „unit” cu ea, pe parcursul anului 2022. Între regiunea Herson și peninsula Crimeea există un pod. Crimeea este și ea ocupată de ruși, încă din anul 2014. Podul dintre Herson și Crimeea a fost lovit de patru rachete, despre care Rusia afirmă că au fost lansate de ucraineni.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!