3 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăSănătateUn nou virus periculos descoperit în Ghana – Doi oameni au murit

Un nou virus periculos descoperit în Ghana – Doi oameni au murit

Două persoane din Ghana au murit din cauza virusului Marburg, extrem de contagios, care provoacă o boală similară cu Ebola.

Testele au ieșit pozitive pentru Marburg în două cazuri în care pacienții au murit la sfârșitul lunii iunie, ceea ce a determinat Ghana să declare primul său focar de infecție cu acest virus din istorie, notează Euronews.

Marburg, numit după orașul din Germania în care a fost înregistrat primul caz, este o boală foarte contagioasă care provoacă febră și alte simptome similare cu Ebola.

Aceasta se răspândește prin contactul direct cu fluidele corporale ale persoanelor și suprafețelor infectate.

Cei doi pacienți din regiunea Ashanti din sudul Ghanei au prezentat simptome precum diaree, febră, greață și vărsături, înainte de a muri la spital, a anunțat luni Organizația Mondială a Sănătății (OMS) într-un comunicat.

„Autoritățile sanitare au reacționat rapid, pregătindu-se din timp pentru o eventuală epidemie. Este un lucru bun, deoarece, fără o acțiune imediată și decisivă, Marburg poate scăpa ușor de sub control”, a declarat Matshidiso Moeti, directorul regional al OMS pentru Africa.

Ce este virusul Marburg?

Boala cu virusul Marburg, cunoscută anterior sub numele de febra hemoragică Marburg, este o boală severă, adesea fatală la om.

Potrivit OMS, se transmite la om prin contactul cu liliecii de fructe, o gazdă naturală a virusului, și se răspândește apoi de la om la om prin contactul cu fluidele corporale ale persoanelor infectate, precum și cu suprafețe și materiale infectate.

Simptomele inițiale încep brusc, cu febră mare, dureri de cap și oboseală, durerile musculare fiind o caracteristică comună. În a treia zi de boală, pacienții pot suferi de diaree, dureri abdominale, greață și vărsături.

Între a cincea și a șaptea zi, mulți pacienți dezvoltă „manifestări hemoragice” severe, adică hemoragii, cazurile fatale implicând de obicei o formă de sângerare, adesea din mai multe zone.

Pacienții pot începe să vomite sânge sau să îl vadă în fecale, dar pot sângera și pe nas, gingii și vagin, potrivit OMS.

În cazurile fatale, decesul survine de obicei la aproximativ opt sau nouă zile după simptomele inițiale.

Este un virus extrem de periculos, cu o rată medie de mortalitate de aproximativ 50% – deși aceasta a variat de la 24% la 88% în focarele din trecut, în funcție de tulpina virusului și de îngrijirea medicală acordată.

Potrivit OMS, în prezent nu există niciun tratament autorizat care să neutralizeze virusul.

Unde a fost detectat virusul Marburg?

Aceste cazuri recente au fost descoperite în Ghana, în ceea ce reprezintă doar al doilea focar de virus Marburg în Africa de Vest. Primul caz în această regiune a fost înregistrat anul trecut în Guineea.

Cazurile din Ghana implică un bărbat în vârstă de 26 de ani care s-a internat într-un spital pe 26 iunie și a murit pe 27 iunie și un bărbat de 51 de ani care a mers la spital pe 28 iunie și a murit în aceeași zi, a declarat OMS, adăugând că ambii bărbați au solicitat tratament la același spital.

Peste 90 de contacte, inclusiv lucrători din domeniul sănătății și membri ai comunității, au fost identificate și sunt monitorizate.

Din 1967 au existat mai multe focare majore de Marburg, majoritatea în Africa de Sud și de Est.

Primele cazuri au fost totuși înregistrate în Germania – în Marburg și Frankfurt – și în Belgrad, Serbia, în 1967.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Ucrainenii nu sunt dispuși la concesii teritoriale în schimbul păcii cu Rusia

Ucrainenii se opun în continuare unor concesii teritoriale către Rusia pentru a obţine pacea, în pofida avansării trupelor ruse, pierderilor de vieţi omeneşti şi...

Ucrainenii nu sunt dispuși la concesii teritoriale în schimbul păcii cu Rusia

Ucrainenii se opun în continuare unor concesii teritoriale către Rusia pentru a obţine pacea, în pofida avansării trupelor ruse, pierderilor de vieţi omeneşti şi...

Legea Arendei în dezbatere: fermierii solicită măsuri urgente pentru stabilitate în agricultură

Doar 10% din suprafața agricolă a României este utilizată de proprietarii terenurilor, restul fiind arendat Legea Arendei a revenit în atenția publicului și a Parlamentului...
Ultima oră
Pe aceeași temă