O primă sesiune de scumpiri începe de la 1 august, însă din toamna acestui an, prețurile vor scăpa de sub control, iar românii vor fi nevoiți să consume tot mai puțin. Momentan, este vacanță parlamentară, așa că soluțiile vor întârzia în acest sens.
De la 1 august intră în vigoare noile scumpiri, iar primele vizate sunt viciile, respectiv tutunul și alcoolul. Ministerul de Finanţe a propus majorarea nivelului accizelor pentru alcool şi băuturi alcoolice, ca urmare a faptului că nivelul accizelor pentru aceste produse nu a mai fost actualizat de la rescrierea Codului fiscal.
„Ţinând cont de faptul că pentru produsele din tutun prelucrat supuse accizelor armonizate a fost stabilit anterior un calendar de creştere graduală a nivelului accizelor, precum şi similitudinea dintre această categorie de produse şi tutunul încălzit, se propune stabilirea unui tratament similar pentru produsele din tutun încălzit, prin introducerea unui calendar de creştere graduală a nivelului accizelor pentru aceste produse. Totodată, pentru egalitate de tratament în ceea ce priveşte taxarea produselor supuse accizelor nearmonizate, se propune majorarea nivelului accizelor şi pentru lichidul care conţine nicotină prin instituirea unui calendar de creştere graduală a accizei pentru acest produs”, se arată în noul cod fiscal.
Mai exact, pachetul de țigări va costa cu 50 de bani mai mult, iar la alcool vom avea majorări de 50 până la 1 leu pe sticlă.
Și locuințele se vor mai scumpi ca urmare a crizei materialelor de construcții, chiar dacă cererea a mai scăzut ușor. Nu putem neglija nici ratele românilor, în special a celor care depind de ROBOR. Acest indice tinde să se apropie de 7%, astfel că față de începutul acestui an, un client plătește cu câteva sute de lei mai mult, iar tendința este în creștere.
Din toamnă vom avea un alt rând de scumpiri ca urmare a majorării prețurilor la gaze și electricitate, având în vedere faptul că Europa se confruntă cu o criză a gazelor. Deși este în vigoare o lege a plafonării și compensării, scumpirile nu pot fi temperate, așa că cei mai mulți analiști estimează deja majorări cu încă 15%.
Desigur, din cauza secetei, deși ministrul agriculturii Petre Daea dă asigurări că nu vor fi probleme cu alimentele, producătorii au anunțat scumpiri pentru că recolta de anul acesta este mai scăzută față de cât se estima, iar scumpirile la combustibili și utilități vor impune majorări de prețuri.
„Nu vor fi influențe majore din cauza acestei situații, pentru că România produce, a produs și anul acesta și va încheia recoltatul în câteva zile. Recolta va asigura necesarul țării și un excedent pe care îl va exporta, în așa fel încât fermierii să beneficieze de venituri, în așa fel încât să poată pregăti anul agricol viitor”, a spus ministrul Daea.
În cazul în care noul cod fiscal va intra în vigoare de la 1 ianuarie, vom avea alte noi scumpiri, mai ales la sucuri și berea fără acid, dar și în domeniul ospitalității.
Chiar dacă sezonul vacanțelor este în toi, românii ar trebui să înceapă să facă economii pentru scumpirile ce se vor resimți în lunile următoare. De altfel, Guvernul și parlamentul ar trebui să pregătească un nou pachet de măsuri care să ajute populația, dar și companiile să nu intre în faliment.
Situație de criză și în Marea Britanie
Rău este și la alții. Chiar și Marea Britanie se confruntă cu scumpiri, astfel că potrivit cifrelor oficiale ale institutului de statistică aproape jumătate dintre britanici au redus din achiziţiile de alimente pe măsură ce preţurile au crescut.
Inflaţia britanică a preţurilor de consum a atins în luna mai un maxim din ultimii 40 de ani de 9,1%, preţurile la alimente şi băuturi avansând cu 8,6%, iar Banca Angliei se aşteaptă ca rata anuală a IPC să depăşească 11% în octombrie, când va intra în vigoare o creştere de 40% a tarifelor reglementate la energie. Cifrele de vineri ale Oficiului Naţional de Statistică au arătat că 49% dintre oameni au declarat că au cumpărat mai puţine alimente decât în mod normal între 22 iunie şi 3 iulie, în creştere de la doar 8% când a început sondajul, în septembrie 2021.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!