10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSocialUn nou poligon de antrenament de specialitate a salvatorilor din România și...

Un nou poligon de antrenament de specialitate a salvatorilor din România și Ucraina s-a deschis la Suceava

Un nou poligon de antrenament pentru pregătirea de specialitate a salvatorilor din România și Ucraina, finanțat de Uniunea Europeană, a fost inaugurat marți la Siret, în județul Suceava.

Potrivit Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), acesta este al doilea centru de acest gen din țară, după cel inaugurat în luna ianuarie 2023 la Iași.

Noul centru va asigura pregătirea personalului care execută misiuni de cercetare și evaluare CBRN, stingere, acordare de prim ajutor calificat și descarcerare, căutare și salvare din medii ostile vieții, precum și altor structuri operative, pentru creșterea creșterea eficienței intervenției în situații de urgență, potrivit jurnalul.ro.

Un nou poligon pentru pregătirea salvatorilor Ucraina Suceava

Poligonul are în dotare mai multe utilaje și echipamente și urmează să fie dotat cu un detector de gaz, utilizat pentru măsurarea gazelor: oxigen, monoxid de carbon, monoxid de azot, dioxidul de azot sau dioxid de sulf.

Totodată, pentru îmbunătățirea capacității de răspuns a elicopterelor SMURD, a fost realizată o platformă heliportuară cu o suprafață de 400 mp, cu sisteme de balizaj care permit aterizarea pe timp de noapte, alimentare cu energie electrică și rezervor de combustibil, care permite alimentarea elicopterelor.

Conform DSU, investiția are o valoare de 27.191.642 lei și a fost finanțată de Uniunea Europeană.

Militarii americani din România se antrenează pentru a executa un atac

Militarii americani din România au participat, în ultimele zile, la antrenamente în poligonul de la Capu Midia (județul Constanța), a anunțat Ambasada Statelor Unite în România.

„Membrii🇺🇸101st Airborne Division (Air Assault) s-au numărat printre cei 350 de militari care au participat în ultima săptămână la exercițiul cu trageri de luptă ,,Eagle Royal 23”, desfășurat la Școala de Instruire pentru Apărare Antiaeriană din Capu Midia, județul Constanța.

Exerciţiul, care a implicat 60 de vehicule militare, forţe şi echipamente românești, franceze și americane și sisteme aeriene fără pilot olandeze, a testat interoperabilitatea sistemelor de artilerie, într-un scenariu fictiv, în cadrul unei operațiuni NATO de apărare colectivă, în conformitate cu articolul 5, pe Flancul de Sud-Est al Alianței”, a anunțat Ambasada SUA într-un mesaj postat pe internet.

Ceea ce nu se precizează în mod limpede este că Divizia 101 este o unitate cu rol ofensiv. Militarii acesteia au posibilitatea să fie transportați pe cale aeriană în teatrul de luptă, inclusiv în teritoriul inamic. Dintre toți militarii Statelor Unite, cei dislocați în România sunt cel mai aproape de războiul din Ucraina.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă