17.2 C
București
sâmbătă, 13 aprilie 2024
AcasăInternaționalUn nepalez și-a doborât din nou propriul record, escaladând Everestul de 26...

Un nepalez și-a doborât din nou propriul record, escaladând Everestul de 26 de ori 

Un nepalez a escaladat Muntele Everest pentru a 26-a oară, depășindu-și propriul record stabilit anul trecut,” a declarat duminică un oficial guvernamental, scrie CNN.

Kami Rita Sherpa, în vârstă de 52 de ani, a escaladat sâmbătă muntele de 8.848,86 metri (29.031,69 picioare) pe traseul tradițional al crestei de sud-est, în frunte cu alți 10 alpiniști sherpa.

“Kami Rita și-a doborât propriul record și a stabilit un nou record mondial în alpinism”, a declarat Taranath Adhikari, directorul general al Departamentului de Turism din capitala Kathmandu.

Soția lui Kami Rita, pe nume Jangmu, a declarat că este fericită pentru reușita soțului său.

Traseul de escaladă folosit de Kami Rita a fost deschis de neozeelandezul Sir Edmund Hillary și de nepalezul Tenzing Norgay în 1953 și rămâne cel mai popular.

În acest an, Nepalul a eliberat 316 permise de ascensiune pe Everest în sezonul de vârf, care sunt valabile până în luna mai, față de 408 anul trecut, cel mai mare număr înregistrat vreodată.

Națiunea himalayană, care se bazează foarte mult pe alpiniști pentru schimburile valutare, s-a confruntat cu critici pentru că a permis supraaglomerarea și mai multe decese ale alpiniștilor pe munte în 2019.

Everestul a fost escaladat de 10.657. Prima escaladare a avut loc în 1953 de pe versanții nepalez și tibetan – mulți au urcat de mai multe ori, iar 311 persoane au murit până acum, potrivit bazei de date Himalaya.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Belgia investighează amestecul Rusiei în alegerile din UE

Cu mai puțin de două luni înainte ca alegătorii europeni din 27 de țări să participe la alegerile pentru Parlamentul European, Belgia afirmă că...

Marcel Ciolacu susține că nu a luat nicio decizie care să dăuneze României şi românilor

În cadrul unei declarații susținute vineri, la Suceava, președintele Partidului Social Democrat (PSD), premierul Marcel Ciolacu, a subliniat că nu a luat nicio decizie...

Cătălin Cherecheş va beneficia de o pedeapsă mai mică, au decis judecătorii

Judecătorii Tribunalului București au dat o decizie vineri, acceptând o solicitare făcută de Cătălin Cherecheș și au hotărât să reducă cu un an din...
Ultima oră
Pe aceeași temă