Ministrul român al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a anunțat că va cere demisia comisarului pentru Agricultură al UE, Janusz Wojciechowski (Polonia).
Ministrul Barbu a făcut acest anunț în ziua de 22 ianuarie 2024, la Târgu Mureș. Ministrul român susține că va cere demisia comisarului european în cadrul reuniunii miniștrilor Agriculturii care se va desfășura în ziua de 23 ianuarie.
“România a pus prin Consiliul de Miniştri derogările de la GAEC 7 şi 8 a Regulamentului Uniunii Europene. Susţinerea pe care am avut-o din partea celor 15 state, inclusiv Germania şi Franţa, privind derogările de la GAEC 7 şi 8 şi nerespectarea votului care s-a dat în Consiliul de Miniştri de 70 la sută mă vor face mâine, chiar în Consiliul de Miniştri, ca România, şi-mi asum acest lucru, în calitatea mea de ministru, să-i cer demisia public comisarului pentru că nu respectă un vot dat de 15 state”, a declarat ministrul Barbu. El a insistat că are „mandatul acesta”, din partea statului român, de a cere demisia comisarului european.
„Nu s-a înţeles un lucru şi am încercat să le explic, şi comisarului şi la toată lumea, că nu cerem nimic. Noi suntem în perioadă de război, noi suntem afectaţi, cele cinci state, de conflictul care s-a produs de către Rusia împotriva Ucrainei”, a subliniat ministrul român al Agriculturii.
La data de 23 ianuarie 2024, Consiliul AgriFish ar urma să discute o propunere de derogare, în anul 2024, de la standardele 7 și 8 privind bunele condiții agricole și de mediu (GAEC).
Ministrul Barbu face acest anunț, privind demisia pe care o cere comisarului european, exact în perioada în care fermierii și transportatorii români protestează în mai multe orașe. Deși ministrul Agriculturii susținea că a rezolvat toate revendicările fermierilor, aceștia își continuă protestul.
„Le mulțumesc tuturor reprezentanților asociațiilor de fermieri din sectorul vegetal, alături de care am discutat, mai bine de trei ore, principalele probleme pe care le întâmpină activitatea lor: plata subvențiilor APIA și rambursarea de TVA, acordarea creditelor subvenţionate pentru agricultură l, concurența cerealelor ieftine din Ucraina, schimbările climatice. Am reușit să identificăm soluții pentru majoritatea acestor probleme pe care le vom transpune în programe și măsuri care vor dezvolta agricultura fermele și fabricile lor de procesare, unde au investit bani, timp și multă muncă!”, anunța ministrul Barbu într-o postare pe internet.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!