Un deputat leton a fost atât de furios că o delegație de la Moscova a fost invitată să participe la o reuniune de securitate a ONU, încât a ținut un discurs care s-a încheiat cu celebrul citat din războiul ucrainean: „Nava de război rusă, du-te dracului”.
Rihards Kols a declarat că este ‘o rușine’ faptul că delegaților lui Vladimir Putin li s-a permis să participe la reuniunea de la Viena și a spus că nu poate sta în aceeași cameră cu legislatorii ruși ca și cum ‘nu s-ar fi întâmplat nimic’ când mii de ucraineni au fost uciși în urma invaziei lui Putin de acum un an, notează cotidianul Metro.co.uk.
Kols, care era vizibil înflăcărat în timpul discursului său fulminant, a arătat cu degetul spre delegația rusă și i-a acuzat că sunt criminali de război.
El a spus că prezența rușilor a fost „elefantul alb” din sală și i-a catalogat drept o „rușine” și nu ar trebui să li se permită să participe.
Într-o înregistrare video a întâlnirii postată online, Kols a declarat: „Spunem că ne apărăm principiile și valorile, dar nu o facem. Adică, există un elefant în această cameră al cărui nume este delegația Federației Ruse.”
El a spus că, dacă ar fi fost martor și „cineva m-ar fi întrebat cine este criminalul de război, aș arăta spre băncile din spate din această cameră”.
„Este rușinos că această delegație se află aici. Mai ales o delegație formată din membri care se află sub sancțiuni în Rusia, persoane care au votat pentru anexarea unor țări independente. Voi transmite un mesaj delegației rusești care stă în această sală și îi voi cita pe polițiștii de frontieră ucraineni: Navă de război rusă, du-te dracului!”, a conchis acesta.
Mesajul de sfidare a fost rostit pentru prima dată de apărătorii ucraineni de pe Insula Șerpilor, atunci când li s-a ordonat să-și părăsească postul de către o navă de luptă rusă, în primele zile ale războiului.
Cei 19 soldați ucraineni de pe insulă au fost crezuți morți după ce trupele rusești de pe nava de război Moskva au bombardat insula cu focuri de artilerie, dar au supraviețuit în mod miraculos și au primit ulterior medalii pentru curaj după ce s-au întors în Ucraina, în cadrul unui schimb de prizonieri.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!