15.8 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăPoliticăUn consilier al președintelui Maia Sandu propune ca Republica Moldova să se...

Un consilier al președintelui Maia Sandu propune ca Republica Moldova să se bazeze și pe altceva decât statutul de neutralitate

Un consilier în materie de securitate al președintelui Maia Sandu spune că guvernul de la Chișinău nu se mai poate baza doar pe neutralitate și trebuie să-și intensifice eforturile de dezvoltare militară defensivă, în contextul războiului din Ucraina.

“Moldova nu se mai poate baza exclusiv pe instrumentele de politică externă, din care face parte și poziția sa neutră [față de războiul din Ucraina], pentru a asigura stabilitatea statului. Chișinăul trebuie astfel să înceapă să-și dezvolte potențialul în materie de apărare. Autoritățile moldovene trebuie să obțină sprijinul conștient al cetățenilor, care la rândul lor ar trebui să înțeleagă că acest demers este esențial supraviețuirii statului”, a declarat Dorin Recean, consilierul în materie de securitate al președintelui moldovean, doamna Maia Sandu.

Un consilier al președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, spune că țara nu se mai poate baza doar pe neutralitate, fiind nevoie de consolidarea apărării

Reuters scrie că fostul stat sovietic și acum una dintre cele mai sărace țări europene a alocat doar puțin peste un miliard de lei (0,45% din PIB) pentru apărare în acest an.

“Este evident că riscurile de securitate sunt în creștere. Aceasta înseamnă că avem nevoie de consolidarea sectoarelor de apărare, securitate și de menținere a ordinii publice. Toate instituțiile din aceste sectoare sunt mobilizate pentru a răspunde adecvat acestor riscuri. În continuare, obiectivul nostru principal rămâne menținerea păcii în țara noastră”, a declarat și președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, potrivit biziday.ro.

Republica Moldova a solicitat aderarea la UE în acest an și a condamnat ferm invadarea Ucrainei de către Rusia. Cu toate acestea, guvernul de la Chișinău depinde aproape în totalitate de gazul rusesc și nu își poate astfel permite să impună sancțiunile europene. În același timp, trupe ruse “de menținere a păcii” au fost trimise în regiunea separatistă Transnistria, de unde amenință “pasiv” Moldova.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Continuă pasa neagră a Rapidului! Giuleștenii, învinși pe teren propriu de Universitatea Craiova

Universitatea Craiova s-a impus cu scorul de 2-1 în fața Rapidului, în Giulești, grație golului macat la ultima fază de Alexandru Crețu. Universitatea a deschis...

Blat PSD-PNL la alegerile locale din Maramureș

Coaliția PSD-PNL s-a rupt la București, însă în țară alianța merge „unsă” și un exemplu elocvent este situația din Maramureș. După arestarea edilului de...
Ultima oră
Pe aceeași temă