Mihailo Podoliak, un important consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, le-a cerut sâmbătă aliaţilor Kievului „să gândească mai repede” referitor la intensificarea sprijinului lor militar, la o zi după ce aceştia nu au reuşit să ajungă la un acord în privinţa trimiterii unor tancuri de luptă dorite de Ucraina, transmite Reuters, transmite euronews.ro.
„Tot veţi ajuta până la urmă Ucraina cu armele de care are nevoie şi vă veţi da seama că nu există altă opţiune de a pune capăt războiului decât prin înfrângerea Rusiei”, a scris Podoliak pe Twitter. „Dar indecizia de astăzi îi ucide pe mai mulţi dintre oamenii noştri. Fiecare zi de întârziere înseamnă moartea unor ucraineni. Gândiţi mai repede”, a îndemnat el.
Un consilier al președintelui Zelenski face presiuni pentru acordarea sprijinului militar, după ce acest lucru a fost decis în Germania vineri
Aliaţii Ucrainei au convenit vineri, la finalul unei reuniuni la Ramstein, în Germania, asupra unui „pachet semnificativ” de ajutor militar pentru această ţară, dar nu au ajuns la un acord pentru a oferi acesteia tancuri germane Leopard, promiţând în schimb Kievului alte tipuri de arme, inclusiv vehicule de luptă pentru infanterie şi sisteme antiaeriene.
Nici o promisiune de tancuri pentru Ucraina de la Scholz
Nu s-a obținut încă nici o promisiune pentru livrarea de tancuri Leopard din Germania pentru a ajuta Ucraina, de la cancelarul german Olaf Scholz.
La o zi după ce aliații Germaniei au intensificat presiunea asupra lui Olaf Scholz pentru a permite furnizarea de tancuri Leopard de fabricație germană în Ucraina pentru a fi folosite împotriva invaziei Rusiei, cancelarul a declarat miercuri (18 ianuarie) că guvernul său „furnizează în mod continuu Ucrainei cantități mari de arme.”
Întrebat de un participant la Forumul Economic Mondial (WEF) de la Davos de ce Germania „ezită” să trimită „leoparzi” în Ucraina, Scholz a spus „obuzierul nostru și lansatorul nostru de rachete multiple pe care le-am livrat sunt foarte eficiente în acest război, ajutând Ucraina să-și apere integritatea și suveranitatea”, potrivit Reuters.
Berlinul a rezistat până acum să furnizeze tancuri moderne sau să permită partenerilor care le au să facă acest lucru, spunând că tancurile occidentale ar trebui să fie furnizate Ucrainei numai dacă există un acord între principalii aliați ai Kievului, în special Statele Unite.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!