7.4 C
București
vineri, 8 noiembrie 2024
AcasăCulturăUn bust al seniorului Corneliu Coposu a fost dezvelit sâmbătă la Alba...

Un bust al seniorului Corneliu Coposu a fost dezvelit sâmbătă la Alba Iulia

Un bust al fostului lider ţărănist Corneliu Coposu a fost dezvelit la Alba Iulia sâmbătă, cu ocazia împlinirii a 27 de ani de la trecerea la cele veşnice a „Seniorului”, în cadrul unui eveniment la care au fost prezenţi Episcopul auxiliar de Alba Iulia şi Făgăraş, Cristian, primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleşa, preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, vicepreşedintele CJ Dumitru Fulea, precum şi zeci de credincioşi greco-catolici.

Monumentul este amplasat în incinta Parohiei Greco-Catolică „Sfântul Spirit” din Alba Iulia.

„Timpul trecut de atunci, 27 de ani (de la moartea lui Corneliu Coposu în 11 noiembrie 1995 – n.r.) , nu i-a şters amintirea în inimile noastre. (…) Corneliu Coposu a fost martorul transformărilor dramatice ale lumii contemporane. Născut la 20 mai 1914, înainte de debutul Primului Război Mondial, a cunoscut România Mare în perioada Interbelică, efervescentă cultural, politic şi economic. A trăit ororile persecuţiei din România comunistă, fiind închis mai bine de 17 ani. El a avut bucuria de a vedea căderea comunismului în 1989 şi s-a implicat cu toate puterile în reconstrucţia democratică a României”, a arătat Cardinalul Lucian Mureşan, într-un mesaj citit celor prezenţi de către Episcopul Cristian, potrivit agerpres.ro.

Un bust al seniorului Corneliu Coposu a fost dezvelit la Alba Iulia, în memoria celor care a pus cauza țării mai presus de propriile interese

Potrivit Cardinalului Lucian Mureşan, biografia lui Corneliu Coposu ne arată că el „nu a fost doar un trecător prin această lume”, ci, dimpotrivă, a fost „profund angajat în slujirea binelui comun, pentru care nu a ezitat să îşi asume calea grea a jertfelor”.

Corneliu Coposu a înţeles, a adăugat Cardinalul, că, atunci când poporul român a fost încătuşat de puterea sovietică, era nevoie de persoane demne, cu credinţă şi conştiinţă, care să pună cauza ţării mai presus de propriile interese.

„Discipol şi continuator al lui Iuliu Maniu, Corneliu Coposu nu şi-a negociat cu nimeni şi pentru nimic principiile inspirate din morala şi din valorile creştine, dobândită în propria familie, care avea o lungă descendenţă preoţească greco-catolică, şi la Liceul ‘Sf. Vasile cel Mare’ din Mica Romă. El a refuzat orice compromis, trăind în adevăr şi dreptate. Apărarea democraţiei, dragostea faţă de patrie, dovedită prin fapte şi prin exemplul personal, credinţa în familie, suferinţa, sacrificiul şi curajul sunt valorile de la care ‘Seniorul’ nu a abdicat niciodată. Pentru toate aceste motive, el rămâne un simbol al demnităţii şi al libertăţii poporului român”, a punctat Cardinalul.

Acesta a opinat şi că statura sa morală a fost „înveşmântată într-o nobleţe sufletească rar întâlnită”, pe care a câştigat-o în anii lungi încărcaţi de suferinţe.

„Realizarea şi amplasarea bustului lui Corneliu Coposu la Alba Iulia, în Cetatea Marii Uniri, este, prin urmare, un gest care exprimă omagiul şi recunoştinţa noastră, dar şi convingerea că personalitatea lui Corneliu Coposu poate inspira noi generaţii”, a conchis Cardinalul Lucian Mureşan.

Dezvelirea şi sfinţirea bustului au fost urmate de conferinţa „Seniorul, model uman şi model politic”, susţinută de preşedintele executiv al Fundaţiei Corneliu Coposu, Ion Andrei Gherasim.

Acesta a evocat personalitatea lui Corneliu Coposu, amintind, printre altele, şi de ceea ce este considerat cel mai ruşinos moment desfăşurat vreodată de Ziua Naţională la Alba Iulia, atunci când, în 1 Decembrie 1990, Corneliu Coposu a fost huiduit în timpul discursului de unii dintre oamenii prezenţi la eveniment.

„Sunt onorat să mă aflu aici, pentru că acum aproape 33 de ani am venit bucuros de la Bucureşti împreună cu ‘Seniorul’ Corneliu Coposu spre Alba Iulia, dar m-am întors trist, împreună cu domnia sa. (…). Timpul a vindecat rănile (…)”, a spus Ion Andrei Gherasim.

Şi Doina Biro, doctor în istorie şi lector asociat în istoria artei la Institutul Naţional pentru Cercetare şi Formare Culturală Bucureşti, a făcut referire la acel „moment extrem de trist, de la 1 Decembrie”, la care şi ea a asistat, şi consideră dezvelirea bustului lui Corneliu Coposu la Alba Iulia „un moment de reparaţie morală”. Doina Biro a prezentat expoziţia „Semnele suferinţei în închisorile comuniste”, realizată de protopopul greco-catolic de Alba Iulia, Radu Vasile Roşu, artist plastic.

Organizatorii evenimentului au fost Arhieparhia Greco-Catolică de Alba Iulia şi Făgăraş, Primăria Municipiului Alba Iulia, Protopopiatul Greco-Catolic Alba Iulia, în parteneriat cu Fundaţia Corneliu Coposu.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Starea de somnolență accentuată în timpul zilei poate indica un risc mai mare de apariție a unui sindrom asociat cu demența

Un nou studiu arată că persoanele în vârstă de 70 de ani și peste, care prezintă somnolență excesivă în timpul zilei sau o lipsă...

Guvernul aprobă construirea unor stadioane noi în Brașov și Bistrița! Investiții majore în infrastructura sportivă din România

La propunerea Ministerului Dezvoltării, Guvernul României a aprobat indicatorii tehnico-economici pentru construcția a două noi arene în Brașov și Bistrița, în cadrul Programului Național...

Starea de somnolență accentuată în timpul zilei poate indica un risc mai mare de apariție a unui sindrom asociat cu demența

Un nou studiu arată că persoanele în vârstă de 70 de ani și peste, care prezintă somnolență excesivă în timpul zilei sau o lipsă...
Ultima oră
Pe aceeași temă