Leonid Volkov, apropiat al lui Aleksei Navalnîi, face o dezvăluire despre Putin care ar putea încuraja pe toți opozanții acestuia pentru că se referă la câte zile ar mai sta acesta la putere.
Cu decizia de a intra în război cu Ucraina, Vladimir Putin „şi-a scurtat clar zilele la putere”, a declarat Leonid Volkov, un apropiat al lui Aleksei Navalnîi, principalul opozant al preşedintelui rus, notează AFP.
Prin invadarea Ucrainei, „Putin a făcut să scadă în mod clar probabilitatea scenariului potrivit căruia să rămână la Kremlin până moare, aşa cum a intenţionat”, a afirmat Leonid Volkov într-un interviu pentru AFP, cu prilejul Summitului de la Geneva pentru drepturile omului şi democraţie.
Pentru opozant, preşedintele rus „a făcut o greşeală de calcul” lansând trupele sale împotriva ţării vecine la 24 februarie, iar această invazie este sortită eşecului.
Leonid Volkov a recunoscut că „Putin se descurcă bine pentru a-şi vinde propaganda” şi a justifica invazia în ochii acelei părţi a populaţiei ruse care nu are altă sursă de informare decât televiziunea de stat.
Dar, a insistat Volkov, elitele ruse „trăiesc foarte rău cu dezastrul economic, cu pierderile (umane), cu restricţiile şi cu sancţiunile. Vor începe să se gândească la o schimbare a regimului sau la o schimbare de sistem”.
Comunitatea internaţională „ar trebui să ajungă la cei apropiaţi de Putin şi să le ofere garanţii de securitate dacă decid să-l abandoneze”, a ţinut să menţioneze acest specialist în informatică, nevoit să părăsească Rusia când Aleksei Navalnîi tocmai fusese condamnat la nouă ani într-o colonie penitenciară cu condiţii drastice.
„Sunt convins că odată ce Putin va pleca, indiferent de motiv, Aleksei va fi eliberat din închisoare”, a explicat Volkov, conform agerpres.ro.
Un apropiat de Aleksei Navalnîi spune că Putin va rămâne la putere pentru o perioadă clar scurtată după intervenția din Ucraina
Pentru el, ultimul verdict împotriva lui Aleksei Navalnîi „nu înseamnă nimic”.
„Navalnîi este prizonierul politic personal al lui Putin şi toate aceste subtilităţi juridice nu au nicio semnificaţie. Doar Putin poate decide să-l ţină în închisoare sau să-l elibereze, a estimat cel care se vede fiind şi el „una din principalele ţinte” ale Kremlinului.
Volkov locuieşte în afara Rusiei pentru a scăpa de urmăririle penale şi pentru a continua să conducă organizaţia înfiinţată de Navalnîi.
„Încerc să duc o viaţă normală, pentru că nu te poţi proteja cu adevărat de lucruri precum Noviciok”, a spus el, arătând spre ceaşca lui de ceai. „A trăi în frică ar fi contraproductiv”, a continuat Volkov.
Moscova, care neagă în bloc, este acuzată că a folosit acest agent nervos pentru a încerca să-i elimine pe criticii regimului în Marea Britanie în 2018, dar şi pe Aleksei Navalnîi în Rusia.
Disidentul rus Alexei Navalnîi a fost declarat marți, 22.03.2022, „vinovat” de fraudă pe scară largă de către un tribunal rus. Opozantul rus a fost judecat în timp ce era deja încarcerat pentru alte condamnări, pe care el le respinge și care sunt considerate de lumea occidentală drept acțiuni politice ce au în spate influența Kremlinului.
Sentința aplicată lui Alexei Navalnîi este de 9 ani de închisoare și obligația de a plăti 1,2 miliaoane de ruble. Decizia vine după ce procuratura din Rusia a cerut săptămâna trecută ca opozantul rus Alexei Navalnîi să fie condamnat la încă 13 ani de închisoare, sub acuzația de fraudă și ultraj la adresa instanței.
Conform Reuters, procurorii ruși încearcă acum să-l mute pe Navalnîi într-o închisoare de maximă securitate pentru a ispăși pedeapsa, sub acuzația de fraudă și sfidarea instanței.
Navalnîi execută deja o pedeapsă de doi ani şi jumătate de închisoare, într-un lagăr penitenciar de la est de Moscova, pentru încălcarea condiţiilor de eliberare condiţionată, după ce s-a tratat în Germania în urma unei otrăviri cu agent neurotoxic Noviciok, pusă pe seama serviciilor secrete ruse, conform digi24.ro.
Kremlinul a susținut că nu a văzut nicio dovadă că Navalnîi a fost otrăvit și a negat orice rol al Rusiei în otrăvirea opozantului actualului regim de la Moscova.
Cel mai cunoscut disident din Rusia consideră că acuzaţiile pentru care fusese condamnat iniţial au fost înscenate pentru a-i bloca ascensiunea politică.
După ultima audiere în instanță în cazul său, la 15 martie, Navalnîi și-a menținut atitudinea sfidătoare. „Dacă pedeapsa cu închisoarea este prețul dreptului meu uman de a spune lucruri care trebuie spuse… atunci pot cere 113 ani. Nu voi renunța la cuvintele și faptele mele”, a fost mesajul scris de echipa care îi gestionează contul de Instagram al lui Navalnîi.
Într-o perioadă în care regimul Putin elimină orice formă de opoziție, mulți dintre aliații opozantului rus au fugit din Rusia mai degrabă decât să se confrunte cu restricții sau cu închisoarea în țara lor.
Autoritățile ruse i-au catalogat pe Navalnîi și pe susținătorii săi drept „hotărâți să destabilizeze Rusia cu sprijinul Occidentului”.
De altfel, mișcarea de opoziție a lui Navalnîi a fost etichetată drept „extremistă” și desființată, deși susținătorii săi continuă să își exprime opiniile politice, inclusiv opoziția față de intervenția militară a Moscovei în Ucraina, pe rețelele sociale. În plus, Navalnîi a fost inclus pe lista „teroriştilor şi extremiştilor” realizată de serviciul rus de informaţii financiare.
Aflat în închisoare, Alexei Navalnîi a făcut numeroase apeluri în ultimele săptămâni pentru organizarea de proteste în toată Rusia împotriva războiului început de Vladimir Putin în Ucraina.
„Trebuie să mergeți la mitinguri anti-război în fiecare weekend, chiar dacă vi se pare că unii au abandonat ori s-au speriat… Sunteți coloana vertebrală a mișcării împotriva războiului și a morții”, a fost unul dintre mesaejele transmite de Navalnîi în speranța de a trezi conștiința populară rusă.
Regimul de la Kremlin nu-și dorește ca nici măcar un apropiat al lui Navalnîi să poată influența în vreun fel șederea lui Putin în fruntea Rusiei, astfel încât acesta să plece mai repede de la putere.
Intervenția lui Putin în Ucraina arată și disperarea acestuia de a nu lăsa să se dezvolte vreun stat prosper și democratic la granițele Rusiei. O astfel de situație a unui stat dezvoltat și liber, în preajma Rusiei, ar fi un îndemn la răsturnarea regimului autocrat de la Kremlin, iar asta nu este de îngâduit de mâna de oameni care conduc destinele națiunii ruse.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!