1 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăSocialEducațieUmbra abuzurilor acoperă mediul academic. Tot mai multe acuzații în care mentorii...

Umbra abuzurilor acoperă mediul academic. Tot mai multe acuzații în care mentorii se transformă în abuzatori ies la suprafață

Scandalul abuzurilor sexuale din Instituția de învățământ Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) a luat amploare și dezvăluie un amplu abuz de putere în mediul academic.

Cazul profesorului Alfred Bulai, acuzat de mai multe studente de hărțuire sexuală și abuz a scos la suprafață și alte acuzații similare împotriva altor cadre didactice.

O altă figură proeminentă a SNSPA, sociologul Marius Pieleanu, a fost public acuzata de către fosta deputată și ministră Ana Birchall că a hărțuit-o sexual în anul 2008.

Totodată, profesorul de la Colegiul Sf. Sava din Capitală a fost acuzat de viol şi agresiune sexuală, victime fiind doi minori de 16 şi 17 ani. El a fost internat în Spitalul de Urgenţă Floreasca, după ce ar fi inghiţit o cantitate mare de medicamente. Poliţiştia Capitalei anchetează cazul, urmând să discute cu soţia acestuia.

Marcel Ciolacu, convins că Ministerul Educției a declanșat o anchetă

Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri, 31 iulie, despre scandalul de la SNSPA în care au fost implicați sociologii Alfred Bulai și Marius Pieleanu, că mai întâi trebuie așteptate rezultatele anchetelor, apoi „veţi vedea că se vor lua măsurile pe care le impune legea”.

Ciolacu a fost întrebat cum comentează faptul că a apărut numele unui apropiat al PSD, sociologul Marius Pieleanu.

„Ce înseamnă un apropiat al PSD? Nu înţeleg remarca. Nu e nici duşman al PSD. Nu aţi vrea, înainte de a judeca pe cineva, şi cred că nu e rolul meu să judec pe cineva, să aflăm întreg adevărul?”,

a răspuns Ciolacu.

„Dacă s-a întâmplat aşa ceva, veţi vedea că se vor lua măsurile pe care le impune legea. Ministrul educaţiei sunt ferm convins că a declanşat anchetele, împreună cu conducerea SNSPA, sunt şi procurorii autosesizaţi. Nu intervenim într-o anchetă penală O să intervenim dacă impune ministrul educaţiei administrativ. Este un Consiliu Naţional al Rectorilor, care este independent de minister şi de prim-ministru. Depinde ce ne dorim, în ce societate ne dorim să trăim. Eu am trăit în comunism, nu mai vreau ca să trăiesc, vreau o societate cu independenţă a autorităţilor”, a adăugat el.

Alfred Bulai, a deschis cutia pandorei

Alfred Bulai, 61 de ani, șeful Departamentului de Sociologie din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA) din București, a fost acuzat de foste studente că le cerea să se dezbrace, că le mângâia și chiar că a făcut sex cu unele, a relatat site-ul Snoop.ro luni, 29 iulie. 18 victime şi martori din perioada 1995-2024 despre comportamentul profesorului de-a lungul carierei sale de aproape trei decenii, dintre care mai mult de 20 de ani în SNSPA, au participat la anchetă.

Cel puțin 10 persoane au trimis e-mailuri către procurori împotriva abuzatorului în ultimele 24 de ore. Presupusele victime vor fi audiate săptămâna viitoare. Procurorii care instrumentează dosarul ce vizează pretinse favoruri sexuale pe care profesorul Alfred Bulai le-ar fi cerut unor studente de la SNSPA fac apel la persoanele care au informaţii cu privire la acest caz să contacteze Ministerul Public.

Instituţia subliniază că există, potrivit legii, mijloace pentru protejarea victimelor, dar şi a martorilor în astfel de situaţii.

”Având în vedere informaţiile apărute în spaţiul public cu privire la împrejurarea că sociologul Alfred Bulai, profesor şi analist politic, ar fi pretins favoruri de natură sexuală unor studente din cadrul SNSPA – Şcoala de Studii Politice şi Administrative – Ministerul Public încurajează orice persoană care deţine date relevante să contacteze organele judiciare la adresa de mail pj_sector_1@mpublic.ro”, transmite Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1.

 ”Ţinând cont de dezideratul privind protejarea vieţii private şi demnitatea persoanelor vătămate sau a persoanelor care pot furniza date esenţiale privind faptele prezentate public”, procurorii aduc la cunoştinţă faptul că, în Codul de Procedură Penală, sunt prevăzute măsuri de protecţie, atât pentru victime, cât şi pentru martori.

Poliţia Capitalei a deschis, luni, un dosar de cercetare penală pentru ”folosirea funcţiei în scop sexual”, după acuzaţiile aduse profesorului Alfred Bulai, iar, marţi, acesta a fost suspecndat din toate activităţile didactice şi din toate funcţiile deţinute la SNSPA. De asemenea, instituţia anunţă, marţi, că a luat act de cererea sa de pensionare, începând cu 1 octombrie, dar ancheta Comisiei de Etică va continua, ”cu sau fără participarea” profesorului.

Marius Pieleanu, acuzat de abuz sexual de mai multe foste studente

Fostă ministră a justiției, Ana Birchall a susținut marți, 30 iulie, că a fost hărțuită sexual de sociologul Marius Pieleanu în urmă cu 16 ani și a spus că atunci „nu a existat nicio investigație de presă, iar marele profesor a continuat să fie chemat în studiourile de televiziune”. Marius Pieleanu este conferențiar universitar și prodecan al Facultății de Științe Politice la SNSPA.

Și jurnalista Carmen Dumitrescu, fostă studentă la SNSPA, a luat cuvântul.

„Când a venit rândul profesorilor de la Sociologie (Bulai şi Pieleanu), studentele mai mari ne-au zis scurt: «Aveţi grijă cu ăştia! Mai ales dacă vă cheamă în practică! Şi să aveţi grijă cum vă îmbrăcaţi la cursuri, că dacă le place de voi, aia e!». Era un fel de fapt ştiut, o parte a statu-quo-ului universitar la SNSPA. Era una dintre garanţiile universitare: că dacă cumva le placi ăstora doi, e nasol de tine! Deci trebuia să ai grijă!”,

jurnalista Carmen Dumitrescu

O altă fostă studentă, C.R., a lăsat un comentariu la o postare a Mihaelei Miroiu, profesoară la SNSPA, în care i-a scris că a fost hărţuită sexual de Marius Pieleanu în urmă cu 20 de ani și că se temea că nu va intra în examenul de licență din cauza lui. Ea a acuzat-o pe Mihaela Miroiu că, în ciuda postărilor feministe, a mușamalizat abuzurile sexuale împotriva femeilor și că știa despre ele. Profesoara de la SNSPA și-a șters apoi postarea.

Ministerul Educației a anunțat verificări la toate universitățile

Instituția condusă de ministrul Ligia Deca a anunțat miercuri, 31 iulie, că nu tolerează abateri „care ar putea afecta integritatea și demnitatea umană” și că va face verificări în toate universitățile pentru a vedea dacă sunt și alte cazuri de hărțuire sexuală, după ce profesorii Alfred Bulai și Marius Pieleanu, de la SNSPA, au fost acuzați de foste studente de agresiuni.

Ministrul educației, Ligia Deca, a transmis că încurajează studentele care au fost victime să reclame aceste lucruri.

„Apreciez curajul tuturor celor care au făcut un pas în față și au spus adevărul și îi încurajez pe toți cei care au fost victime ale abuzurilor de orice fel să le semnaleze. În calitate de ministru, am urmărit constant îmbunătățirea legislației în domeniul eticii și deontologiei în mediul educațional. Solicit universităților ca orice abatere de la normele de etică și integritate să fie aspru sancționată, asigurând protecția victimelor și asistența post-traumatică. De asemenea, vom acționa, împreună cu instituțiile abilitate și cu mediul universitar, pentru a crește acțiunile de prevenție în sistemul educațional”,

a spus Deca.
Adelina Toader
Adelina Toader
Adelina este Redactorul Șef al Ziarului România Liberă din iunie 2021. Adelina are o experiență de peste 8 ani în presa scrisă. Și-a început cariera jurnalistică în grupul de presă Bursa avansând de la poziția de redactor până la cea de Managing Editor. Adelina a scris atât pe domeniul economic, cât și politic- extern. În ultimii ani, Adelina a realizat interviuri cu miniștrii, ambasadori precum și cu antreprenori din diferite domenii.
Cele mai citite

Rusia spune că SUA „întărâtă” Ucraina să atace cu rachete cu rază lungă de acțiune

Decizia Statelor Unite de a permite Ucrainei să folosească arme cu rază lungă de acțiune împotriva țintelor din teritoriul Rusiei a generat reacții dure...

România, printre ultimele țări din lume la finanțarea educației: Alocare mai mică decât Uganda și Paraguay

Guvernul României a alocat în 2023 doar 3,3% din PIB pentru educație, conform unui raport UNESCO România se află pe locul 123 din 171 de...

Câștigurile din criptomonede, scutite de impozit până în 2025: oportunitate majoră pentru investitori

Interesul pentru criptomonede a crescut, mai ales după victoria lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA Parlamentul României a adoptat, prin vot în Camera...
Ultima oră
Pe aceeași temă