2 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăPoliticăUltima strigare! Parlamentarii, în ultima săptămâna de activitate

Ultima strigare! Parlamentarii, în ultima săptămâna de activitate

Cele mai importante subiecte aflate pe ordinea de zi ale parlamentarilor sunt tăierea pensiilor speciale pentru parlamentari, dar și faptul că marile magazine nu mai au voie să expună dulciuri la casele de marcat, ca urmare a riscului crescut de obezitate la copii.

În privința pensiilor speciale ale deputaților și senatorilor este vorba despre abrogarea capitolului 11 din legea 96/2006.

Premierul Ciolacu a subliniat chiar după ce a primit votul de acordare a încrederii în Parlament că legile pentru eliminarea pensiilor speciale, inclusiv ale parlamentarilor, vor trece de Parlament până la finalul sesiunii parlamentare.

Comisia Europeană a cerut mai multe noi modificări, după cum reiese din declarațiile recente ale guvernanților.

Principalele modificări cerute de Comisie: impozit de 15% pentru pensiile necontributive care depășesc salariul mediu net pe țară (în proiectul de lege se propusese impozit de 30% pentru ce depășește salariul mediu brut); eliminarea salariilor care se dau funcţionarilor publici şi parlamentari (șapte salarii); creșterea perioadei de raportare pentru calculul pensiei.

Raluca Turcan, fostă ministră a Muncii și vicepreședintă a PNl, sugerează că actualul proiect privind pensiile speciale ar putea fi neconstituțional, dacă rămâne prevederea referitoare la pensiile din sistemul de apărare.

Ca ministru al muncii am fost singurul care a pus bazele creării unui cadru legal constituțional de soluționare a inechităților crase între sistemul de pensii speciale și sistemul public de pensii. Mai mulți politicieni au simulat, în timp, rezolvarea acestei problem, dar real au oferit doar simulacre, soluțiile propuse fiind declarate neconstituționale. Îmi fac datoria să prezint de ce cred că se pregătește o falsă soluționare a acestei probleme”, este prima parte a avertismentului făcut de Raluca Turcan, într-un mesaj pe Facebook.

Întrebat dacă va ataca în instanţă proiectul de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor în cazul în care va fi adoptat, Nicolicea a spus: „Evident. Am mai făcut-o şi pe aceste argumente pe care le-am spus, am câştigat”.

„Pentru mine este de mirare că mai încerci o dată aceeaşi chestiune, în aceleaşi condiţii, să produci din nou o pagubă de 10 milioane de euro. De ce nu-i întrebaţi pe cei care au produs paguba cine plăteşte, că totuşi sunt banii populaţiei. (…) Nu spun că nu ar trebui (să se umble la aceste indemnizaţii – n.r.), spun că trebuie să se respecte deciziile Curţii şi Curtea spune şi citez: aceste drepturi nu pot fi afectate. Traduc: afectat înseamnă diminuat sau eliminat”, a mai spus Eugen Nicolicea.

Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a depus pe 6 iunie, în Parlament, o iniţiativă legislativă care prevede eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor.

„Este un gest normal să îţi elimini propriile privilegii ca să ai autoritatea morală să discuţi despre veniturile altor categorii care trebuie să aibă aceeaşi soartă. Din motive ştiute doar de cei care au făcut PNRR-ul, pensiile speciale ale parlamentarilor erau ocolite de reforma pensiilor speciale, însă toată societatea aşteaptă acest lucru din partea politicienilor. Am avut discuţii cu mulţi dintre colegi, dar mai ales cu oamenii care ne-au dat votul, iar concluzia e simplă: nu mai e timp de scuze sau acuze. Este timpul pentru vot! Eliminarea pensiilor deputaţilor şi senatorilor este o prioritate”, anunţa Alfred Simonis pe Facebook.

Lupta împotriva obezității

Un al subiect, aflat pe agenda parlamentarilor în ultima săptămână de lucru este modificarea PL-x 553/2019 este un proiect de Lege pentru completarea art.4 din Ordonanţa Guvernului nr.99/2000 privind comercializarea produselor şi serviciilor de piaţă. Cu alte cuvinte, în incinta supermagazinelor/hipermagazinelor, a caselor de marcat prioritare pentru familii însoţite de copii minori, care să fie utilizate doar de către acestea şi la care este interzisă comercializarea alimentelor care nu corespund alimentaţiei sănătoase şi care nu sunt recomandate preşcolarilor, şcolarilor, copiilor şi adolescenţilor. Totul face parte dintr-un plan de combatere a obezitații. Unul din trei copii suferă de obezitate la nivel global, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. În România, nu există date oficiale, ultimul studiu fiind de acum aproape 10 ani. Potrivit acestuia, peste 25% dintre copii sunt supraponderali sau obezi.

Mai multe spații verzi

O altă legea aflată în ultima săptămână pe agendă este legea privind reglementarea și amenajarea spațiilor verzi din interiorul localităților. Spre exemplu, Bucureștiul are sub 10 mp de spațiu verde pe cap de locuitor, în timp ce Viena are aproximativ 120 de mp.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Rezidențiat: Un sistem medical care strigă după ajutor

În timp ce peste 10.000 de candidați au susținut examenul de rezidențiat, România se confruntă cu un paradox cutremurător: avem un număr mare de...

Rezidențiat: Un sistem medical care strigă după ajutor

În timp ce peste 10.000 de candidați au susținut examenul de rezidențiat, România se confruntă cu un paradox cutremurător: avem un număr mare de...
Ultima oră
Pe aceeași temă