Un emisar al UE se află sâmbătă în Kosovo și Serbia pentru a le cere părților să reînceapă dialogul pentru normalizarea relațiilor, potrivit Reuters, preluat de jurnalul.ro.
Trimisul special al Uniunii Europene, Miroslav Lajcak, a îndemnat Serbia și Kosovo să revină la dialog pentru a evita repetarea violențelor de luna trecută din nordul Kosovo.
Tensiunile dintre Belgrad și Pristina sunt la cote înalte de la 24 septembrie, atunci când aproximativ 30 de sârbi înarmați au luat cu asalt satul Banjska din nordul majoritar sârb al Kosovo și s-au baricadat într-o mănăstire ortodoxă sârbă.
Poliția din Kosovo a recucerit mănăstirea după un schimb de focuri în care au fost uciși trei atacatori și un ofițer de poliție.
„Atacurile din Banjska au schimbat multe lucruri și trebuie să fie investigate corespunzător… În același timp, dialogul trebuie să continue. Dacă nu există dialog s-ar putea să se repete escaladarea”, a declarat Lajcak după întâlnirea cu prim-ministrul kosovar Albin Kurti.
Incidentul de luna trecută a stârnit îngrijorarea comunității internaționale cu privire la stabilitatea din Kosovo, care are o majoritate de etnie albaneză și care și-a declarat independența față de Serbia în 2008.
Lajcak se află în vizită în regiune împreună cu trimisul special al SUA pentru Balcanii de Vest, Gabriel Escobar, și cu reprezentanți ai Franței, Germaniei și Italiei. După discuțiile cu Kurti, grupul se va deplasa sâmbătă pentru a se întâlni cu președintele sârb Aleksandar Vucic.
Aproximativ 50.000 de sârbi care locuiesc în nordul Kosovo nu recunosc instituțiile de la Pristina și consideră Belgradul drept capitala lor. Aceștia s-au confruntat adesea cu poliția kosovară și cu forțele internaționale de menținere a păcii, însă violențele de luna trecută au fost cele mai grave din ultimii ani.
Serbia refuză să recunoască independența Kosovo și consideră că aceasta face parte din teritoriul său.
Kosovo vrea sancțiuni internaționale împotriva Serbiei după incidentul de duminică
Kosovo a cerut joi sancţiuni internaţionale împotriva Serbiei, dând asigurări că Belgradul se află în spatele grupului de paramilitari suspectat că a ucis un poliţist kosovar albanez duminică, relatează AFP, potrivit agerpres.ro.
“Din acest motiv, Serbia ar trebui să fie sancţionată”, a declarat premierul kosovar Albin Kurti în Parlamentul de la Pristina.
Dacă nu va fi sancţionată, “va face asta din nou”, pentru că “arsenalul militar al profesioniştilor sârbi care au atacat în Banjska era constituit din arme provenite din Serbia”, a adăugat premierul, referindu-se la un veritabil arsenal pe care autorităţile kosovare pretind că l-au confiscat în acest sat din nordul Kosovo în timpul unei operaţiuni desfăşurate împotriva comandoului, după uciderea unui poliţist kosovar albanez într-o ambuscadă.
Potrivit unei liste publicate de premierul Kurti, arsenalul, în valoare de câteva milioane de euro, includea un vehicul blindat, grenade, arme de asalt AK47, lansatoare de rachete.
Belgradul respinge acuzaţiile Pristinei.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!