Uniunea Europeană și Serbia urmează să semneze vineri un acord privind aprovizionarea cu materiale pentru baterii în cadrul unui „summit dedicat materialelor critice”, după ce Belgradul a permis reluarea lucrărilor la un proiect minier de litiu controversat, potrivit AFP.
Memorandumul de înțelegere dintre UE și Serbia va fi semnat în timpul summitului, la care vor participa cancelarul german Olaf Scholz, președintele sârb Aleksandar Vucic și vicepreședintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, în capitala Belgrad.
Litiul este un metal strategic valoros, crucial pentru fabricarea bateriilor pentru vehicule electrice, fiind astfel esențial pentru a ajuta sectorul auto emblematic al Germaniei să treacă la o producție mai ecologică.
Serbia are depozite vaste de litiu în apropierea orașului Loznica din vestul țării, unde un proiect minier controversat gestionat de gigantul minier anglo-australian Rio Tinto a fost un punct de conflict politic constant în ultimii ani.
Guvernul a dat undă verde proiectului minier pentru reluarea operațiunilor la începutul acestei săptămâni, după ce a revocat în 2022 permisele acordate Rio Tinto în urma protestelor masive legate de preocupările de mediu.
Curtea Constituțională din Serbia a permis reluarea proiectului
Anunțul a venit după ce Curtea Constituțională a Serbiei a decis săptămâna trecută că anularea permiselor nu a fost „în conformitate cu constituția și legea”, deschizând calea pentru ca guvernul să reia proiectul.
Vucic, al cărui partid a câștigat alegerile parlamentare din decembrie, a declarat că protecția mediului va fi o prioritate după obținerea unor noi garanții din partea companiei.
Purtătorul de cuvânt al guvernului german, Stefen Hebestreit, a declarat săptămâna aceasta că acordul vine pe fondul unui „proiect durabil de extracție a litiului” în Serbia.
Rio Tinto a declarat că rezervele de litiu ale Serbiei din Loznica ar putea produce aproximativ 58.000 de tone anual, suficient pentru 1,1 milioane de vehicule electrice, transmite AFP.
Cu gândul la aderarea la UE
Cu toate acestea, oponenții sunt îngrijorați de impactul minei asupra mediului și sănătății publice. Criticii minei au acuzat de mult timp guvernul lui Vucic de o gestionare deficitară a sectorului industrial.
Protestatarii susțin, de asemenea, că țara își asumă cele mai mari riscuri de mediu cu mina în beneficiul tranziției UE la o economie verde.
Depozitele de litiu de lângă Loznica au fost descoperite în 2004, dar săptămâni de proteste declanșate de temeri legate de mediu și sănătate publică au forțat guvernul să oprească proiectul.
Vucic a sugerat că Serbia ar putea începe extracția litiului încă din 2028.
Înainte de summit, Vucic a declarat că acordul va include garanții care vor limita vânzarea materiilor prime din țară și vor asigura că majoritatea exporturilor de litiu vor fi sub formă de baterii produse în Serbia sau piese componente.
Serbia este candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană din 2012, dar perspectivele sale sunt considerate slabe fără o normalizare a relațiilor cu Kosovo.
„Parteneriatul va consolida și mai mult relațiile politice și va promova creșterea economică pe termen lung în Serbia și UE, contribuind la eforturile Serbiei de a adera la UE”, a transmis guvernul sârb într-un comunicat, joi, despre acord.