13 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăMediuUE se angajează să aloce 3,5 miliarde de euro pentru protejarea oceanelor

UE se angajează să aloce 3,5 miliarde de euro pentru protejarea oceanelor

Uniunea Europeană va aloca 3,5 miliarde de euro (3,71 miliarde de dolari) pentru a proteja oceanele și a promova durabilitatea printr-o serie de inițiative în acest an, potrivit oficialilor, scrie Reuters.

Cele 40 de angajamente ale UE, anunțate în cadrul conferinței anuale “Oceanul nostru”, care a avut loc la Atena în această săptămână, variază de la combaterea poluării marine la sprijinirea pescuitului sustenabil și investiții în așa-numita economie albastră – utilizarea sustenabilă a resurselor marine și de apă dulce pentru activități economice.

“Oceanul face parte din ceea ce suntem și este responsabilitatea noastră comună”, a declarat comisarul european pentru mediu, oceane și pescuit, Virginijus Sinkevicius.

Serviciul Copernicus pentru schimbări climatice al Uniunii Europene a declarat luna trecută că temperaturile oceanice au atins un nivel record în februarie, conform datelor care datează din 1979. Pescuitul excesiv și poluarea cu plastic reprezintă, de asemenea, amenințări majore pentru oceane.

Cea mai mare parte a fondurilor UE va fi utilizată pentru a sprijini 14 investiții și o reformă în domeniul pescuitului și acvaculturii durabile în Cipru, Grecia, Polonia, Portugalia și Spania. Alte inițiative ale UE vizează sprijinirea țărilor africane în dezvoltarea economiei albastre.

În total, peste 400 de noi angajamente în valoare de 10 miliarde de dolari vor fi anunțate în timpul conferinței, a declarat premierul Kyriakos Mitsotakis.

Grecia va cheltui 780 de milioane de euro pentru 21 de angajamente care includ interzicerea pescuitului cu traule de fund în toate zonele marine protejate ale țării, a adăugat el.

De asemenea, țara s-a angajat să creeze încă două parcuri marine, unul în Marea Egee pentru protecția păsărilor marine și unul în Marea Ionică pentru protecția mamiferelor marine, care vor acoperi peste 4.000 de kilometri pătrați de zone protejate în cadrul rețelei de situri Natura 2000 a UE.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Metodologia privind evaluarea externă a calității educației, în dezbatere publică

Ministerul Educației (ME) a lansat în consultare publică proiectul de Hotărâre privind aprobarea Metodologiei de evaluare externă a calității educației, precum și Criteriile, standardele...

Zeljko Kopic, încrezător înaintea barajului cu Csikszereda: „Dinamo este favorită”

Zeljko Kopic, antrenorul lui Dinamo, spune că formaţia sa este favorită în barajul cu divizionara secundă AFK Csikszereda Miercurea Ciuc. „Suntem într-o formă bună, ne-am...

Cristiano Ronaldo le-a luat fața lui Messi și Mbappe! CR7 este cel mai bine plătit sportiv al planetei

Pentru a patra oară în carieră, Cristiano Ronaldo ocupă primul loc în clasamentul celor mai bine plătiţi sportivi ai planetei, stabilit de revista economică...
Ultima oră
Pe aceeași temă