4.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăEconomieEconomie internaționalUE oferă României 34 de milioane de euro pentru remedierea efectelor secetei....

UE oferă României 34 de milioane de euro pentru remedierea efectelor secetei. Turcia primește 400 de milioane de euro, în urma celor două cutremure devastatoare

Uniunea Europeană a decis să ofere României aproape 34 de milioane de euro, pentru remedierea efectelor secetei care a lovit România în anul 2022.

Este vorba de un sprijin financiar în valoare de 33.9 milioane de euro, acordat prin Fondul de Solidaritate al UE. Decizia UE de a oferi acest ajutor României a fost anunțată, la data de 24 august 2023, de europarlamentarul român Nicu Ștefănuță. Ștefănuță face parte din Grupul Verzilor / Alianța Liberă Europeană și este responsabil pentru bugetul UE al anului 2023.

„Uniunea Europeană ne vine din nou în ajutor, oferindu-ne 33 de milioane de euro pentru a repara pagubele cauzate de seceta din 2022. Gesturile de solidaritate și unitate europeană ne încântă, dar să nu uităm că prevenirea dezastrelor naturale trebuie să fie prioritatea noastră. Numai prin acțiuni concrete pentru protejarea mediului putem să prevenim astfel de catastrofe”, a transmis europarlamentarul Nicu Ștefănuță.

Secetele severe care au afectat România în 2022 au fost clasificate drept dezastre naturale majore, generând daune de 1.3 miliarde de euro. Acest lucru a avut consecințe grave pentru sectorul agricol, recolte fiind grav afectate, și sute de mii de hectare de pădure fiind distruse de incendiile declanșate de uscăciunea excesivă.

Comisia Europeană a decis că România va primi acest sprijin financiar, de 33.9 milioane de euro, la data de 23 august 2023. Banii fac parte dintr-un pachet mai larg, de peste 400 de milioane de euro. Celelalte țări beneficiare sunt Italia și Turcia. Italia va primi 20.9 milioane de euro iar Turcia va primi 400 de milioane de euro.

În cazul Turciei, banii se alocă pentru a ajuta la diminuarea efectelor celor două cutremure din februarie 2023. Este de subliniat că Turcia beneficiază de sprijin de la UE deși nu este membru UE.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Criza politică și economică din România: Investitorii străini își retrag sprijinul

Instabilitatea politică generată de ascensiunea curentului suveranist și politicile impredictibile începe să aibă efecte serioase asupra economiei României. Deficitul bugetar în creștere și lipsa unei...

Ordonanța „Trenuleț” 2024 – măsuri dure pentru echilibrarea bugetului

Pensii înghețate până la aprobarea bugetului pe 2025, salariile bugetarilor blocate la nivelul din 2024, semnale clare de austeritate pentru anul viitor Proiectul Ordonanței „Trenuleț”...

Zelenski dezvăluie că s-a întâlnit cu șeful CIA în Ucraina

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat sâmbătă că s-a întâlnit cu directorul CIA, William Burns, în Ucraina, deşi acest tip de întâlnire este rar...
Ultima oră
Pe aceeași temă