UE a aprobat al zecelea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei printre care restricții la exportul de bunuri, precum și măsuri împotriva entităților care sprijină războiul.
„Împreună, statele membre ale UE au impus cele mai puternice și mai extinse sancțiuni de până acum pentru a ajută Ucraina să câștige războiul”, a anunțat președinția pe Twitter.
„UE rămâne unită cu Ucraina și cu poporul ucrainean. Vom continuă să sprijinim Ucraina, atât timp cât va fi nevoie”, conform orange.ro.
Pachetul include restricții mai stricte la exportul de bunuri cu dublă utilizare, precum și măsuri împotriva entităților care sprijină războiul, răspândesc propagandă sau livrează drone folosite de Rusia.
Cu două ore înainte de miezul nopțîi, statele membre ale UE au reușit să „treacă linia de sosire”, după ce Polonia a obiectat.
Varșovia a declarat că restricțiile propuse privind importurile de cauciuc rusesc în UE includeau o cota atât de mare de importuri scutite și perioade de tranziție atât de lungi încât nu ar avea niciun efect în practică.
UE a aprobat al zecelea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, iar Varșovia a provocat anumite nelămuriri legat de subiect
Alte țări ale UE au fost nedumerite de faptul că Varșovia riscă să nu anunțe noi sancțiuni la împlinirea unui an de la atacul Rusiei împotriva Ucrainei din cauza unui singur element al unui pachet mai larg.
„Această este o optică foarte proastă. Ceea ce ar fi trebuit să fie esențial aici este un mesaj de solidaritate cu Ucraina în această zi specială”, a declarat un diplomat implicat în negocierile confidențiale dintre cele 27 de țări ale UE în centrul blocului, la Bruxelles.
Toate statele membre trebuie să aprobe sancțiunile pentru că acestea să fie puse în aplicare, ceea ce face că negocierile între cei 27 să fie adesea anevoioase și de durata.
UE a declarat că cea de-a 10-a rundă de sancțiuni împotriva Rusiei de la începutul războiului a fost concepută pentru a îngreuna finanțarea războiului și pentru a priva Rusia de echipamente tehnice și piese de schimb pentru armele folosite împotriva Ucrainei.
De asemenea, măsurile au fost menite să includă pe lista neagră mai multe persoane, inclusiv ceea ce Occidentul spune că sunt propagandiști ruși, cei pe care Kievul îi consideră responsabili de deportarea copiilor ucraineni în Rusia și cei implicați în producția de drone iraniene desfășurate pe linia frontului.
Pachetul a fost conceput, de asemenea, pentru a tăia mai multe bănci, inclusiv banca privată Alfa-Bank și banca online Tinkoff, de la sistemul global SWIFT și pentru a reduce comerțul dintre UE și Rusia cu peste 10 miliarde de euro, potrivit executivului blocului.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!