11.4 C
București
luni, 20 ianuarie 2025
AcasăInternaționalUE consideră că Facebook, X și YouTube trebuie să ia mai multe...

UE consideră că Facebook, X și YouTube trebuie să ia mai multe măsuri împotriva discursurilor care incită la ură online

Facebook, X (fosta Twitter), YouTube și alte platforme digitale majore au acceptat să intensifice eforturile pentru a combate discursurile instigatoare la ură online, în conformitate cu un cod de conduită actualizat, care va fi integrat în regulile tehnologice ale Uniunii Europene (UE), scrie Reuters.

Reguli stricte pentru ura online

Comisia Europeană a anunțat că acest cod de conduită, inițial stabilit în mai 2016, a fost consolidat pentru a corespunde cerințelor stricte ale Actului privind Serviciile Digitale (DSA).

Printre companiile semnatare se numără și Dailymotion, Instagram, LinkedIn, TikTok, Twitch, Snapchat, Microsoft, precum și alte platforme de socializare și servicii digitale importante.

CITEȘTE ȘI – TikTok a anunțat că își restabilește serviciul în SUA

Noua versiune a codului prevede măsuri suplimentare din partea companiilor pentru a reduce conținutul ilegal și dăunător de pe platformele lor. Printre principalele angajamente asumate se numără:

  • Monitorizarea notificărilor de ură online: Organizații non-profit și entități publice cu experiență în gestionarea discursurilor instigatoare la ură vor fi implicate în monitorizarea procesului prin care platformele tratează aceste notificări.
  • Termen de 24 de ore: Platformele s-au angajat să evalueze cel puțin două treimi dintre notificările primite de la aceste organizații într-un interval de 24 de ore.
  • Utilizarea instrumentelor de detectare automată: Tehnologia va fi folosită pentru identificarea și eliminarea automată a discursurilor instigatoare la ură înainte ca acestea să se răspândească.

Companiile vor fi obligate să ofere date detaliate la nivel național despre tipurile de conținut clasificate ca discursuri de ură online, având în vedere factori precum rasa, etnia, religia, identitatea de gen sau orientarea sexuală.

De asemenea, vor prezenta informații despre modul în care funcționează sistemele lor de recomandare și despre cât de multă vizibilitate are conținutul ilegal înainte de a fi eliminat.

Comisarul european pentru tehnologie, Henna Virkkunen, a subliniat că Europa nu tolerează ura ilegală, fie ea online sau offline.

Noile reglementări subliniază importanța respectării DSA, iar conformarea companiilor cu acest cod de conduită va influența modul în care autoritățile europene vor aplica legea. Practic, aceste măsuri vor crește responsabilitatea platformelor pentru conținutul găzduit și distribuit.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Alexi Pitu a semnat cu USL Dunkerque! Noua destinație a fostului jucător al Farului Constanța

Alexi Pitu, fostul internațional român de tineret, a semnat un contract cu USL Dunkerque, echipă aflată pe locul 4 în Ligue 2, până în...

Dan Petrescu critică arbitrajul după remiza CFR Cluj cu FC Botoșani! „Nu au nicio scuză cei de la VAR”

Dan Petrescu și-a exprimat nemulțumirea față de arbitraj și a criticat atitudinea echipei sale în repriza secundă, după ce CFR Cluj a remizat 1-1...

Noul Cod Silvic – un pas înapoi pentru protecția pădurilor României

Adoptarea recentă a noului Cod Silvic, publicat în Monitorul Oficial pe 9 ianuarie 2025, a generat o reacție dură din partea organizației Agent Green Considerat...
Ultima oră
Pe aceeași temă