4.5 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăEconomieCriza EnergeticăUE a decis măsuri împotriva crizei energetice. Țările membre trebuie să scadă...

UE a decis măsuri împotriva crizei energetice. Țările membre trebuie să scadă consumurile

UE a decis măsuri împotriva crizei energetice, care se vor aplica în iarna anilor 2022 – 2023.

Măsurile au fost anunțate, miercuri, 7 septembrie 2022, la Bruxelles, de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Pentru a respecta procedura, măsurile elaborate de Comisie urmează a fi supuse aprobării miniștrilor din țările membre UE. Reuniunea miniștrilor este programată vineri, peste două zile.

Una dintre deciziile Uniunii Europene este un „prag obligatoriu de reducere a consumului în statele membre”. Acest plan de reducere, prezentat drept „țintă”, se va aplica la consumul de curent electric în orele de vârf. Pe de altă parte, opinia UE este că actuala criză a energiei, la nivelul Europei, este generată de politica Rusiei în domeniul exporturilor de gaze. În acest context, șefa Comisiei Europene a acuzat Rusia că „manipulează activ piața gazului”.

Printre cele cinci decizii ale Comisiei Europene, una se referă la plafonarea prețului gazelor importate din Federația Rusă. Acesta ar fi prețul maxim pe care țările UE sunt dispuse să-l plătească Rusiei. Ponderea gazelor furnizate de Rusia țărilor membre UE deja a scăzut. În prezent, Norvegia a devenit principalul furnizor de gaz pentru UE, înaintea Rusiei.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a reacționat prompt. El a calificat măsurile luate de UE drept „o decizie stupidă”. Putin a amenințat țările care ar aplica plafonarea de preț că nu vor mai primi de la Rusia „nici țiței, nici cărbune, nici gaz, nici ulei de încălzit, nimic”.

Comisia Europeană a elaborat măsuri împotriva crizei energetice, dar ele se aprobă la nivelul fiecărei țări

Deja există țări din UE care au anunțat că nu vor aplica plafonarea de preț decisă de Comisia Europeană asupra gazului pe care-l importă din Rusia. Una dintre aceste țări ar fi Ungaria.

Chestiunea a fost abordată, simultan, la București, de președintele Klaus Iohannis, cu prilejul întâlnirii avute cu președinta Ungariei, Katalin Novak. Președintele Iohannis a precizat că statul român a luat măsuri de constituire de rezerve de gaze, „ca să treacă România peste iarnă”.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Raport ASF: Piața asigurărilor din România a crescut cu 11% în primele nouă luni din 2024

Valoarea totală a indemnizațiilor brute plătite s-a ridicat la 8 miliarde lei, din care 82% au fost aferente asigurărilor generale Volumul total al activității de...

Accident aviatic în Kazahstan: 28 de supraviețuitori după prăbușirea unui avion al Azerbaijan Airlines

Un avion de linie aparținând companiei Azerbaijan Airlines, cu 67 de persoane la bord, s-a prăbușit în Kazahstan. Ministerul kazah al Situațiilor de Urgență...

Horoscop 26 decembrie 2024. Berbecii sunt îndemnați să își reevalueze atenția acordată familiei

Horoscop 26 decembrie 2024. În această perioadă de după sărbătorile de Crăciun, fiecare dintre noi este invitat să își facă un bilanț al deciziilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă