18.7 C
București
vineri, 14 iunie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaUE a ajuns la un acord pentru încă 5 miliarde de euro...

UE a ajuns la un acord pentru încă 5 miliarde de euro sprijin pentru Ucraina

Ţările membre ale Uniunii Europene(UE) au ajuns miercuri la un acord pentru a adăuga 5 miliarde de euro la ajutorul pentru finanţarea cumpărării de arme pentru Ucraina, ca parte a unei revizuiri a unui fond de asistenţă gestionat de UE, a anunţat preşedinţia belgiană a Consiliului UE, relatează Reuters, potrivit bursa.ro.

“Acord!”, a anunţat preşedinţia belgiană a Consiliului UE pe reţeaua X. “Ambasadorii UE s-au pus de acord asupra principiului reformării Fondului european de sprijin pentru pace (The European Peace Facility – EPF) pentru a susţine Ucraina cu un buget de 5 miliarde de euro pentru 2024”, adaugă preşedinţia belgiană, la finalul unei reuniuni desfăşurate la Bruxelles, după luni de dispute în care Franţa şi Germania, două dintre cele mai mari puteri ale UE, s-au aflat în centrul majorităţii dezbaterilor.

Fondul funcţionează ca un uriaş sistem de restituire, oferind membrilor UE rambursări pentru trimiterea de muniţii către alte ţări.

Franţa a insistat asupra unei politici ferme de “buy European” pentru armele eligibile pentru rambursări, în timp ce Germania a cerut ca ajutorul bilateral să fie luat în considerare la stabilirea mărimii contribuţiilor ţărilor la fondul respectiv, au declarat diplomaţii.

Potrivit acestora, s-a ajuns la un compromis care permite o oarecare flexibilitate în privinţa normelor “buy European” şi care ia în considerare o parte din valoarea ajutorului bilateral la calcularea contribuţiilor financiare ale membrilor.

Compromisul va permite ca fondul să fie folosit pentru a ajuta la finanţarea unei iniţiative a Cehiei de a cumpăra sute de mii de obuze de artilerie de care Ucraina are o nevoie strigentă din ţări din afara Europei.

Potrivit UE, EPF a fost deja utilizat pentru a aloca aproximativ 6,1 miliarde de euro pentru ajutorul militar acordat Ucrainei.

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a propus anul trecut crearea unui nou fond special de lichidităţi pentru ajutorul acordat Kievului – Fondul de asistenţă pentru Ucraina – în cadrul EPF, cu un buget de până la 5 miliarde de euro pe an pentru următorii patru ani.

Aceasta determinat o dezbatere prelungită asupra regulilor pentru viitorul ajutor, care a condus în cele din urmă la acordul de miercuri.

Parlamentul European a aprobat un ajutor 50 miliarde euro pentru Ucraina

Membrii Parlamentului European, reuniţi în sesiune plenară la Strasbourg, au votat marţi în favoarea unui sprijin pentru Ucraina în valoare de 50 de miliarde de euro, pe perioada 2024-2027, pentru ”reconstruirea şi modernizarea” ţării, în cadrul unei suplimentări a bugetului multianual al Uniunii Europene, relatează Reuters.

Potrivit sursei citate, această propunere a fost adoptată cu 512 voturi ”pentru”, 45 de voturi ”contra” şi 63 de abţineri. Votul deschide calea către negocierile cu Consiliul UE, ce reprezintă statele membre, pentru a defini conţinutul final al acestui mecanism de sprijin numit ”Instrumentul pentru Ucraina”.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Candidat unic sau fiecare cu turta lui?

Românii se întreabă cine va fi noul președinte. Din lecția istoriei, știm că alesul trebuie să aibă firmanul plătit la zi. Dar dacă Înalta Poartă...

DISPERARE. Grindeanu modifică iar legea doar ca să scape de Spitalul CF 2 din București

După ce a fost făcut KO în această săptămână de ministrul Educației, Ligia Deca, care nu a fost de acord cu trecerea Spitalului...

Candidat unic sau fiecare cu turta lui?

Românii se întreabă cine va fi noul președinte. Din lecția istoriei, știm că alesul trebuie să aibă firmanul plătit la zi. Dar dacă Înalta Poartă...
Ultima oră
Pe aceeași temă