26.4 C
București
vineri, 24 mai 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaUcraina va primi 6 miliarde de euro de la UE în următoarele...

Ucraina va primi 6 miliarde de euro de la UE în următoarele două luni

Ucraina va primi 6 miliarde de euro de la Uniunea Europeană(UE) în următoarele două luni. Anunțul vine de la premierul de la Kiev, Denis Șmîhal, potrivit expertnews.ro.

Guvernul ucrainean se așteaptă să primească 4,5 miliarde de euro în martie și încă 1,5 miliarde de euro în aprilie, a declarat Șmîhal în cadrul unei ședințe a Executivului de la Kiev.

Având în vedere că războiul împotriva Rusiei a intrat în al treilea an, Ucraina este dependentă de sprijinul economic și militar din partea aliaților săi occidentali.

În primii doi ani de război, ajutorul economic de miliarde de dolari a ajutat guvernul de la Kiev să mențină stabilitatea macroeconomică, să domolească inflația și să asigure plata la timp a pensiilor și a salariilor din sectorul public. Totuși, cea mai mare parte a veniturilor bugetare este canalizată de Ucraina pentru a-și finanța eforturile de apărare.

Datele Ministerului de Finanțe de la Kiev au arătat că Ucraina a primit 73,6 miliarde de dolari ca finanțare externă în 2022 și 2023. Dar în primele două luni ale acestui an, Kievul a primit doar 1,2 miliarde de dolari, deoarece pachetele majore de finanțare au fost amânate sau blocate.

Uniunea Europeană a aprobat în cele din urmă, luna trecută, programul său de finanțare pe patru ani în valoare de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, dar ajutorul militar și economic din partea Statelor Unite rămâne blocat.

Ungaria nu dorește ca fondurile UE pentru Ucraina să fie date din bugetul UE

Ungaria crede că fondurile UE pentru Ucraina nu trebuie acordate din bugetul UE şi că un calendar “rezonabil” trebuie stabilit pentru orice finanţare a Ucrainei, a declarat joi premierul ungar Victor Orban, relatează Reuters, potrivit agerpres.ro.

“Sunt convins că să dai Ucrainei 50 de miliarde de euro de la bugetul UE pe cinci ani… este o decizie proastă”, a spus Orban în cadrul unei conferinţe de presă.

Toate cele 27 de state UE cu excepţia Ungariei au fost de acord săptămâna trecută cu declanşarea negocierilor de aderare cu Ucraina, ocolind opoziţia declarată a lui Orban, care a acceptat sugestia de a pleca din sala Consiliului European când a fost luată decizia. Orban a confirmat ulterior că Olaf Scholz a sugerat această soluţie.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

FOTO. Incendiu la o pensiune din Alba

Zeci de pompieri militari din Aiud şi Alba Iulia intervin în municipiul Aiud pentru stingerea unui incendiu izbucnit iniţial, în cursul nopţii, la un...

Un diplomat al Ambasadei Rusiei la București, declarat persona non grata în România

Un diplomat din cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti a fost declarat, vineri, persona non grata pe teritoriul României, informează Ministerul Afacerilor Externe. Potrivit MAE,...

Ministrul Apărării, despre sprijinul pentru Ucraina și Republica Moldova

Sprijinul "ferm" pentru state precum Ucraina şi Republica Moldova şi o abordare cuprinzătoare a securităţii în regiunea Mării Negre sunt "esenţiale", pe termen scurt...
Ultima oră
Pe aceeași temă