NATO a încheiat săptămâna aceasta un exercițiu anti-drone major, la care Ucraina a participat pentru prima dată, alianța occidentală încercând să tragă urgent învățăminte din dezvoltarea rapidă și utilizarea pe scară largă a sistemelor fără pilot în războiul din această țară, scrie Reuters.
Ucraina participă la un exercițiu NATO pentru testarea sistemelor anti-drone
Exercițiile de la o bază militară olandeză, la care au participat peste 20 de țări și aproximativ 50 de companii, au testat sisteme de ultimă generație pentru detectarea și contracararea dronelor și au evaluat modul în care acestea funcționează împreună.
Exercițiul de 11 zile s-a încheiat cu o demonstrație de bruiaj și piratare a dronelor, într-o săptămână în care rolul lor esențial în războiul din Ucraina a fost demonstrat încă o dată.
Miercuri, un atac de amploare al dronelor ucrainene a declanșat o explozie de mărimea unui cutremur la un important arsenal rusesc. În ziua următoare, președintele rus Vladimir Putin a declarat că Moscova va crește de zece ori producția de drone, ajungând la aproape 1,4 milioane în acest an.
Proliferarea dronelor în război – pentru a distruge ținte și a supraveghea câmpul de luptă – a determinat NATO să își sporească atenția asupra amenințării pe care acestea ar putea-o reprezenta pentru alianță.
NATO ia această amenințare foarte, foarte în serios. Acesta nu este un domeniu în care ne putem permite să stăm deoparte și să fim pasivi, a declarat Matt Roper, șeful Centrului Comun de Informații, Supraveghere și Recunoaștere din cadrul agenției tehnologice a alianței.
Experții au avertizat NATO că trebuie să recupereze rapid în ceea ce privește războiul cu drone.
„NATO are prea puține drone pentru o luptă de mare intensitate împotriva unui adversar de același nivel”, se arată într-un raport.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!