2.5 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaUcraina investighează moartea unei jurnaliste aflate în detenție în Rusia

Ucraina investighează moartea unei jurnaliste aflate în detenție în Rusia

Ucraina a declarat că investighează moartea în captivitate rusească a unei jurnaliste ucrainene ale cărei reportaje de primă mână au oferit o privire asupra vieții sub ocupația rusă la începutul invaziei Moscovei, scrie Reuters.

Viktoria Roshchyna, în vârstă de 27 de ani, a dispărut în august 2023 după ce s-a îmbarcat într-o călătorie pentru un reportaj în estul Ucrainei ocupate, iar Rusia a recunoscut în aprilie anul trecut că aceasta era deținută.

Ombudsmanul ucrainean pentru drepturile omului, Dmytro Lubinets, a confirmat decesul acesteia pe rețelele de socializare, joi târziu, în ceea ce a descris-o drept detenție ilegală. El nu a precizat circumstanțele.

Andriy Yusov, un purtător de cuvânt al serviciilor secrete militare ucrainene, a declarat pentru radiodifuzorul public Suspilne că Roshchyna se afla pe o listă de prizonieri care urmau să fie schimbați și că „a fost făcut tot ce era necesar” pentru schimb.

Ea urma să fie transferată la Moscova din orașul sudic Taganrog, a spus el.

Grupul de campanie Reporteri fără frontiere a declarat că Roshchyna a murit la 19 septembrie, citând o scrisoare pe care familia sa a primit-o joi de la Ministerul Apărării din Rusia.

Biroul Procurorului General al Ucrainei a declarat că și-a actualizat ancheta privind crima de război în cazul dispariției Roshchynei. Până vineri dimineață, Rusia nu a comentat public moartea acesteia.

Războiul dintre Ucraina și Rusia, început în februarie 2022, reprezintă unul dintre cele mai dramatice și complexe conflicte ale secolului XXI, având repercusiuni majore atât în Europa, cât și pe scena globală. Originea acestui conflict se leagă de tensiunile acumulate pe parcursul mai multor ani între cele două țări, însă invazia Rusiei în Ucraina a marcat un punct de cotitură în istoria recentă.

Tensiunile dintre Ucraina și Rusia au început să escaladeze încă din 2014, când Rusia a anexat Crimeea, o peninsulă strategică din sudul Ucrainei. În același an, au izbucnit conflicte în regiunile Donetsk și Luhansk din estul Ucrainei, unde separatiștii proruși, susținuți de Rusia, au declarat independența față de Kiev. În ciuda unui acord de încetare a focului semnat la Minsk în 2015, luptele de intensitate redusă au continuat în acea regiune.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Golden State Warriors și Cleveland Cavaliers continuă să domine startul de sezon NBA

Liderii celor două Conferințe din NBA au obținut victorii convingătoare, demonstrând forma excelentă în care se află la începutul sezonului. Golden State Warriors, liderul Conferinței...

Vladimir Putin a anunțat că a lovit Ucraina cu o rachetă hipersonică cu rază medie de acțiune, Oșernik

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat joi, 21 noiembrie 2024, că Rusia a testat o rachetă de tip intermediar, utilizând-o într-un atac asupra Ucrainei....

Elena Lasconi dezvăluie ce le-ar cere lui Putin și lui Trump dacă s-ar vedea cu ei

Elena Lasconi, candidatul USR la alegerile prezidențiale, a fost întrebată, miercuri seara, în emisiunea electorală „Alege ce urmează!“ de la Antena 1, ce ar...
Ultima oră
Pe aceeași temă