24.1 C
București
vineri, 12 aprilie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaUcraina consideră porturile Rusiei de la Marea Neagră drept zone de amenințare...

Ucraina consideră porturile Rusiei de la Marea Neagră drept zone de amenințare militară

Autorităţile din Ucraina au decis să declare porturile Rusiei din Marea Neagră drept „zone de ameninţare militară”.

Ucraina a declarat toate porturile de la Marea Neagră şi apele din jurul acestora drept „zone de ameninţare militară”, anunţă Kyiv Post, potrivit Sky News, potrivit epicnews.ro.

Această măsură va fi în vigoare până la 23 august – când se estimează ca toate navele comerciale care fac comerţ cu Rusia să fi părăsit Marea Neagră.

Măsura acoperă zonele extinse din jurul porturilor Anapa, Novorossiysk, Gelendzhik, Tuapse, Sochi şi Taman.

Un nou atac al Rusiei în apropierea graniței României. Portul ucrainean Ismail, din nordul Deltei Dunării, a fost lovit de drone

La mai puțin de o săptămână după ce bombardase orașele ucrainene Ismail și Reni, Rusia a atacat din nou, în noaptea de 1 spre 2 august, orașul Ismail, unde se află un port esențial pentru transportarea cerealelor, provenite din Ucraina, pe Dunăre.

Drone de fabricație iraniană, lansate de armata Rusiei, au atacat din nou orașul ucrainean Ismail din nordul Deltei Dunării. Atacul s-a desfășurat în noaptea de 1 spre 2 august 2023, fiind al doilea atac asupra acestui oraș ucrainean, în ultima săptămână. Ismail este pe brațul Chilia, la doar 200 de metri de granița României, care este și granița NATO. Față de Ismail, orașul Tulcea este la doar 15 kilometri. De pe malul românesc al Dunării, în după-amiaza zilei de 2 august se vedeau, încă, flăcările și fumul incendiilor din Ismail. Presa de stat de la Moscova nu a confirmat că Rusia a executat această acțiune de război. Totuși, agenția oficială rusă TASS a citat un fragment dintr-o declarație atribuită președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski. Șeful statului ucrainean ar fi declarat că “există distrugeri, cele mai importante sunt în sudul țării”.

Ministerul ucrainean al Apărării a anunțat, printr-un mesaj postat pe internet, că “în noaptea trecută, apărarea antiaeriană a Ucrainei a doborât 23 de drone Shahed”. Totuși, un sistem de încărcare a mărfurilor din portul Ismail, aflat în regiunea Odessa, a fost distrus în urma atacului Rusiei, a precizat Ucraina. Partea ucraineană precizează, în acest context, că produsele agricole furnizate de Ucraina pot hrăni milioane de oameni din întreaga lume, sugerând, astfel, că instalația distrusă de ruși era destinată încărcării cerealelor destinate exportului.

Noul atac al Rusiei asupra portului Ismail vine după ce Rusia amenințase că va trata orice navă care se îndreaptă spre un port din Ucraina drept o navă care ar putea transporta armament. Evident, Rusia dorea, astfel, să blocheze circulația navelor care ar putea prelua cereale din Ucraina. Sfidând această amenințare a Rusiei, trei nave străine au ajuns, în ziua de 31 iulie, “la gurile Dunării”, au anunțat presa din Occident dar și cea din Rusia. Aceste nave au fost din Israel, Turcia și Grecia. Ținând cont de țările de proveniență, un atac al Rusiei asupra oricăreia dintre aceste nave ar fi agravat enorm tensiunile internaționale. “Ajungerea în porturile ucrainene de pe Dunăre ar crea un precedent și ar demonstra că navele de mărfuri și de transport containere din alte țări pot trece liber în partea de nord-vest a Mării Negre și pot participa la aplicarea unui un acord privind cerelele fără a ține cont de poziția Rusiei”, a explicat generalul în rezervă Yuri Netkachev, citat de site-ul rusesc Nezavisimaia. Astfel că Rusia s-a abținut să atace navele străine dar a atacat portul ucrainean de unde acestea puteau încărca marfa.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

FOTO&VIDEO. Cinci ani de la incendiul de la Catedrala Notre Dame

La cinci ani după un incendiu devastator, restaurarea catedralei Notre Dame este aproape finalizată. Tot la Paris, în vara aceasta, urmează Jocurile Olimpice. În seara...

PAOK-ul lui Răzvan Lucescu, eșec la limită în prima manșă a „sferturilor” Conference League

PAOK Salonic, echipă pregătită de Răzvan Lucescu, a pierdut la limită, cu scorul de 1-0, meciul disputat pe terenul belgienilor de la FC Bruges,...

Schimbare de planuri! Simona Halep s-a retras de la turneul WTA de la Oeiras

Simona Halep și-a anunțat retragerea de la turneul WTA 125 de la Oeiras, invocând faptul că are nevoie de mai mult timp pentru a...
Ultima oră
Pe aceeași temă