5.5 C
București
marți, 27 februarie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaUcraina cercetează o filială a Bisericii Ortodoxe Ucrainene, loială în trecut clerului...

Ucraina cercetează o filială a Bisericii Ortodoxe Ucrainene, loială în trecut clerului din Moscova

Autoritățile din Ucraina au descins la o filială a Bisericii Ortodoxe Ucrainene, loială în trecut clerului de la Moscova.

Mitropolitul Pavel Lebed conduce Lavra Kiev-Pechersk, cea mai importantă mănăstire din Ucraina, filiala sa aparținând Bisericii Ortodoxe Ucrainene (UOC) ce a fost anterior loială clerului din Moscova.
Procurorii de la Kiev spun că el este suspectat de incitare la ura națională și religioasă.
Kievul a încercat să-l scoată pe el și pe adepții săi din mănăstire.
Pavel a negat acuzațiile și susține că autoritățile de la Kiev nu au temeiuri legale pentru evacuarea călugărilor și a personalului din mănăstire, scrie BBC .
Într-o înfățișare de sâmbătă, la tribunal, raportată de cotidianul Ukrainska Pravda, el a numit acțiunea “un caz politic” și a spus “Nu am fost niciodată de partea agresiunii”, deși nu a menționat Rusia.
“Sunt împotriva agresiunii. Și acum sunt în Ucraina – acesta este pământul meu”, a spus el. El și-a descris statutul actual drept “arest la domiciliu”.
Vineri, sute de credincioși s-au adunat la mănăstirea Kyiv-Pechersk Lavra – renumită pentru peșterile sale istorice – în sprijinul călugărilor de acolo, protestând împotriva ordinului de evacuare.
O declarație a Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) de pe Telegram spune că mitropolitul Pavel este suspectat de “încălcarea egalității cetățenilor” pe baza legăturilor lor rasiale, naționale și religioase.
Se spune că mitropolitul “a insultat în mod repetat sentimentele religioase ale ucrainenilor”, a “umilit” alte grupuri religioase și “a încercat să creeze atitudini ostile față de acestea”. “El a făcut și declarații care au justificat sau negat acțiunile statului agresor”, spune SBU. Serviciul de Securitate al Ucrainei susține că are dovezi din discursurile publice ale Mitropolitului Pavel și din comunicările interceptate.
Șeful SBU, Vasyl Malyuk, a spus că “astăzi inamicul încearcă să folosească mediul bisericesc pentru a-și promova propaganda și a diviza societatea ucraineană”.
“Dar nu-i vom da nici o șansă!” a subliniat el, potrivit orange.ro.

Ucraina a descins la o filială a Bisericii Ortodoxe Ucrainene, anterior loială clerului de la Moscova, înregistrându-se și alte arestări în trecut


Anul trecut, SBU a percheziționat Lavra și alte clădiri aparțînând UOC, iar zeci de clerici au fost arestați sub acuzația de trădare și colaborare cu Rusia. Cu toate acestea, UOC spune că nu există dovezi care să susțină acuzațiile.
În ultimii ani, mulți credincioși s-au alăturat Bisericii Ortodoxe independente a Ucrainei, în timp ce milioane de oameni încă urmează UOC, care s-a despărțit de Moscova în mai anul trecut, după secole sub controlul său.
Biserica Ortodoxă Rusă s-a aliat cu președintele Vladimir Putin, făcând ecou retoricii Kremlinului în apărarea invaziei Ucrainei.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Boom imobiliar în Buzău după desființarea ariei protejate a Pădurii Crâng

Județul Buzău a devenit subiectul unui scandal major în urma desființării pădurii și parcului Crâng, cea mai mare pădure parc din estul Europei,...

ONU avertizează că asistența umanitară în Gaza se va încheia în cazul unei ofensive la Rafah

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat luni că programele de asistenţă umanitară din Fâşia Gaza se vor încheia în cazul unei ofensive...

Rusia – Ucraina, ziua 712: Mai multe țări din UEsunt favorabile achiziționării de muniție pentru Kiev

Mai multe ţări europene, printre care şi Franţa, sunt de acord cu achiziţionarea de către UE de muniţie produsă în afara Europei pentru a...
Ultima oră
Pe aceeași temă