14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaUcraina avertizează că Rusia va dezinforma masiv în perioada următoare

Ucraina avertizează că Rusia va dezinforma masiv în perioada următoare

Declarația făcută de Comitetul de Informații subliniază faptul că Rusia va încerca, prin intermediul acestei campanii de dezinformare, să întrerupă mobilizarea ucraineană, să răspândească dezinformări cu privire la incapacitatea Ucrainei de a învinge și să reducă sprijinul țării din partea coaliției pro-ucrainene din lume, conform orange.ro.

Totodată, ,,obiectivul rușilor în interiorul Ucrainei este de a-i demoraliza pe ucraineni, de a semăna panică în rândul populației, de a crea o prăpastie între militari și civili și de a crea o prăpastie între toată lumea și oricine, inclusiv între reprezentanții conducerii politice și ai societății civile a țării”, se arată în comunicarea oficială a Comitetului .

Rusia nu este la prima experiență de dezinformare în privința Ucrainei

Comitetul de Informații a adăugat faptul că Rusia nu se află la prima experiență de acest gen. În luna noiembrie a anului trecut, Rusia a cheltuit aproape 250 de milioane de dolari pentru răspândirea informațiilor false despre armata ucraineană numai pe platforma Telegram, dintr-un buget total în valoare de 1,5 miliarde de dolari, considerată cea mai mare acțiune a serviciilor speciale rusești din istorie.

Când va avea loc această campanie
Comitetul de Inforrmatii a apreciat că operațiunea specială ,,Maidan-3″ va atinge punctul culminant în martie-mai 2024, iar în perioada următoare, se așteaptă că Rusia să răspândească informații menite să creeze conflicte atât interne, cât și externe, notează PravdaUA .

Aceeași declarație relevă faptul că, în prima jumătate a lunii iunie, situația din Ucraina va fi destabilizată, iar apoi, profitând de situație, rușii ii vor învinge militar pe ucraineni pe frontul estic, considerată ideea-cheie a operațiunii lor.

De asemenea, potrivit comunicării oficiale, agenții ruși ar urma să organizeze diferite acțiuni de protest, discreditând în mod deliberat procesul de schimb de prizonieri de război.

În finalul declarației, Comitetul de Informații face un apel la societatea ucraineană și la aliații internaționali ,,să consolideze rezistență comună și măsurile de securitate cuprinzătoare, în special în spațiul informațional, pentru a contracara în mod eficient amenințările globale și provocările unui nou război hibrid global”.

Rușii atacă mereu nemții. Ce campanie de dezinformare îi vizează

Institutul UE pentru contracararea dezinformării, EUvsDisinfo, a depistat peste 700 de cazuri de ştiri false despre Germania în ultimii cinci ani. Peste 300 de ştiri false au vizat Franţa, 170 Italia şi 40 Spania.

“Dintre statele europene, Germania este principala ţintă a eforturilor ruse în sensul dezinformării”, anunţă EUvsDisinfo.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Sorin Grindeanu, la Abu Dhabi: „România îşi doreşte expertiză şi finanţare din partea Emiratelor Arabe Unite”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, joi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite, ţara noastră dorind...

Mihai Chirica, trimis în judecată de DIICOT! Ce acuzații i se aduc primarului municipiului Iași

Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a fost trimis în judecată de DIICOT în dosarul „Veranda”, în legătură cu emiterea ilegală a unor autorizaţii de...

Minivacanța de Paște după intrarea în Schengen. Peste 55% dintre români spun că vor călători mai mult în țările din spațiul Schengen de acum...

Românii se pregătesc pentru cea mai lungă minivacanță din acest an, în contextul în care anul acesta cele două sărbători (1 Mai și Paște)...
Ultima oră
Pe aceeași temă