12.2 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaUcraina analizează autenticitatea înregistrărilor video în care ar fi executat mai mulți...

Ucraina analizează autenticitatea înregistrărilor video în care ar fi executat mai mulți soldați ruși

Armata din Ucraina a anunţat sâmbătă că va verifica autenticitatea înregistrărilor video care, potrivit Moscovei, demonstrează că regimul de la Kiev a executat mai mulţi soldați ruși care s-au predat, informează AFP.

“Înainte de a lansa o anchetă, trebuie ca pentru aceasta să existe o bază. Vrem să stabilim dacă aceste înregistrări video sunt fake-uri”, a declarat purtătorul de cuvânt al statului-major ucrainean, Bogdan Senîk.

El a adăugat că aceste înregistrări video “au fost încredinţate unor specialişti”, subliniind că postarea de înregistrări false “s-a intensificat recent”.

Rusia a acuzat vineri Ucraina că a executat mai mult de zece militari ai săi care depuseseră armele şi a denunţat o “crimă de război”. “Nimeni nu va putea prezenta uciderea deliberată şi metodică a mai mult de zece soldaţi ruşi care erau imobilizaţi (…), cu focuri trase direct în cap, drept o ‘excepţie tragică'”, a declarat Ministerul Apărării rus, potrivit agerpres.ro.

Ucraina ar fi executat mai mulți soldați ruși, iar acum se verifică autenticitatea acestor filmări ce ar putea fi probe

În prima înregistrare video, făcută cu un telefon mobil, poate fi văzut un grup de bărbaţi îmbrăcaţi în haine militare ieşind unul după altul cu mâinile ridicate dintr-o clădire în curtea unei case şi întinzându-se pe jos cu faţa la pământ, la ordinul unor soldaţi cu banderole galbene şi care îi ţin pe primii sub ameninţare. În momentul în care apare în stânga o ultimă siluetă întunecată, înregistrarea video se întrerupe brusc în acelaşi timp în care izbucneşte o rafală de gloanţe.

O a doua înregistrare video, făcută de la înălţime, posibil cu o dronă, arată o duzină de trupuri zăcând în mijlocul unor bălţi de sânge. Unul dintre trupuri pare să fi fost împuşcat în cap.

Ministerul Apărării rus nu a precizat când au fost făcute aceste înregistrări.

Întrebat cu privire la acest subiect de AFP, un purtător de cuvânt al ONU a declarat: “Avem cunoştinţă de aceste înregistrări video şi le examinăm”. El a subliniat că, dacă va fi cazul, cei vinovaţi vor trebui să răspundă pentru faptele lor.

Comitetul de Anchetă rus a anunţat la rândul său că a deschis o anchetă pentru “executarea de soldaţi ruşi capturaţi”.

Afirmaţiile Moscovei intervin după ce ONU a publicat săptămâna aceasta un raport ce arată că prizonieri de război din ambele tabere au fost supuşi torturii şi unor rele tratamente.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Comisia Europeană a simplificat regulile în vamă pentru mărfurile de import, analiză Ey

Prețul efectiv plătit sau de plătit pentru mărfurile de import (valoarea de tranzacție) este unul din elementele de taxare care poate genera probleme complexe...

Liviu Harosa, avocat în dosarul Roșia Montană: “Lupta juridică a fost ca o mlaștină, a fost imensă”

Litigiul Roșia Montană a dus la 54 de procese, a căror soluționare, în beneficiul cetățenilor și al statului român, a impus o muncă imensă,...

Belgia și Cehia vor ca UE să dea noi sancțiuni împotriva influenței Rusiei în viitoarele alegeri europene

Belgia şi Cehia cer ca Uniunea Europeană să adopte noi sancţiuni pentru a contracara influenţa Rusiei în viitoarele alegeri europene, după ce mai multe...
Ultima oră
Pe aceeași temă