26.7 C
București
vineri, 26 iulie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaUcraina a prelungit starea marțială și mobilizarea încă 3 luni

Ucraina a prelungit starea marțială și mobilizarea încă 3 luni

Parlamentul din Ucraina (Rada Supremă) a prelungit din nou legea(starea) marțială şi mobilizarea generală, măsuri care sunt în vigoare din 24 februarie, data începerii invaziei ruse, transmite luni DPA.

Anunţul a fost făcut luni de către preşedintele Radei, Ruslan Stefanciuk.

Decretul, care include o interdicţie de ieşire din Ucraina pentru toţi bărbaţii cu vârste între 18 şi 60 de ani, se va aplica până la data de 21 noiembrie inclusiv. Aceasta este a doua extindere a măsurii de la debutul agresiunii militare ruse contra Ucrainei, potrivit agerpres.ro.

Ucraina a prelungit starea marțială și mobilizarea generală, astfel încât armata să aibă drepturi lărgite

Legea marţială conferă armatei drepturi sporite şi limitează libertăţile civile, precum dreptul de a manifesta. Numeroşi experţi văd în această prelungire un indicator al datei aproximative până la care Kievul se aşteaptă să continue confruntările cu Rusia.

Pe 24 februarie, Rusia a declanşat o agresiune militară nejustificată şi neprovocată împotriva Ucrainei. Moscova susţine că este vorba despre o ”operaţiune militară specială de denazificare” a ţării vecine şi de protejare a comunităţii rusofone din estul Ucrainei.

Mărturiile voluntarilor întorși din Ucraina: “De la început, n-am avut nicio șansă!”

The Washington Post publică mărturia zguduitoare a unor militari întorși din Ucraina. “Există o mare diferență între ceea ce s-au așteptat și ce au experimentat,” este concluzia reportajului “Voluntarii de război se întorc acasă, recunoscând luptele grele.” Mărturiile seci nu mai au nevoie de comentarii. “De la început, n-am avut nicio șansă!” Las cititorilor mei libertatea de a-și formula o opinie despre situația fronturilor de luptă din Ucraina.

Peste 4.000 de voluntari americani au plecat să lupte alături de armata ucraineană, în ciuda recomandărilor Admininistrației SUA de a căuta alte mijloace prin care să se implice, anunță publicația menționată.

Unul dintre combatanți recunoaște că, încă de la început, n-au avut nicio șansă în fața armatei ruse, mult mai bine organizate.

Lipsa sistemelor de transmisii a dus la dezorganizare și la victime sigure


Majoritatea celor chestionați de reporterii americani recunosc lipsa de orientare în teren și de cooperare cu soldații ucraineni, inexistența sistemelor de comunicații, fiind pradă ușoară.

Au plecat până și veterani care au luptat în Afganistan. Și aceștia au deplâns lipsa unui comandament militar.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă