23.9 C
București
sâmbătă, 13 aprilie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaUcraina a decis să restricționeze joi furnizarea de energie electrică pe tot...

Ucraina a decis să restricționeze joi furnizarea de energie electrică pe tot teritoriul țării

Ucraina va începe de joi să restricționeze furnizarea de energie electrică pe tot teritoriul ţării, a anunţat miercuri un înalt oficial al preşedinţiei de la Kiev, citat de Reuters, după ce Rusia a lovit mai multe centrale electrice.

“Între 7 a.m. şi 11 p.m. este necesar să minimizăm utilizarea de curent (…) dacă nu se va face aşa, trebuie să fiţi pregătiţi pentru întreruperi temporare ale alimentării”, a scris Kirilo Timoşenko, adjunct al şefului cancelariei preşedintelui Volodimir Zelenski, într-un mesaj pe Telegram, potrivit agerpres.ro.

Ucraina va trebui să restricționeze furnizarea de energie electrică, deși începuse să exporte către UE, chiar de curând.

Ucraina exportă deja energie către UE. Care este prima țară beneficiară

Ucraina a început să exporte energie către Uniunea Europeană(UE), au anunţat, joi, premierul ucrainean Denîs Şmîhal şi preşedintele Comisiei, Ursula Von der Leyen.

Primele livrări au plecat spre România încă de la miezul nopţii, relatează CNN.

”La doar trei luni de la primirea certificării energetice, a început mult aşteptatul export de energie electrică ucraineană în Europa! Astăzi (joi -n.red.), de la miezul nopţii, astfel de exporturi au mers în România. Volumul iniţial este de 100 MW”, a scris premierul ucrainean Denîs Şmîhal, într-o postare pe contul său oficial de Facebook.

”Numai în prima zi întreprinderea de stat Ukrenergo a câştigat 10 milioane de grivne din vânzarea accesului la trecerea interstatală”, a adăugat el, conform spotmedia.ro.

Ucraina a început deja să dea energie în UE, cu o capacitate de până la 2,5 GW și încasări de 70 miliarde de grivne pe an

Şmîhal a subliniat că potenţialul Ucrainei de export în Europa este de până la 2,5 GW.

”În acest scenariu, statul va putea primi mai mult de 70 de miliarde de grivne pe an”, a mai spus el.

Preşedintele Comisiei Europene a salutat decizia, spunând că serveşte atât nevoilor Ucrainei, cât şi celor ale UE.

”Va oferi o sursă suplimentară de energie electrică pentru UE. Şi venituri atât de necesare pentru Ucraina. Deci este în beneficiul amândurora”, a scris von der Leyen, joi, tot pe contul de Twitter.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Incendiu la DSVSA din Pitești

Un incendiu a izbucnit, astăzi, într-o încăpere aflată în incinta sediului Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) din Piteşti."La sosirea forţelor de...

Mai multe persoane înjunghiate într-un mall din Sydney

Sute de persoane au fost evacuate astăzi dintr-un centru comercial din capitala Australiei, Sydney, după ce mai multe persoane au fost înjunghiate, relatează news.com.au.O...

Dreapta Unită îi cere demisia președintelui AEP, Toni Greblă

Alianţa Dreapta Unită(ADU) îi cere preşedintelui AEP, Toni Greblă, să-şi dea demisia, după publicarea datelor personale ale potenţialilor şefi de secţii de votare, potrivit...
Ultima oră
Pe aceeași temă