22.8 C
București
vineri, 12 aprilie 2024
AcasăSportÎnotTVR a fost incorect acuzată că n-a vrut să transmită Campionatul Mondial...

TVR a fost incorect acuzată că n-a vrut să transmită Campionatul Mondial de Natație. TVR a vrut să cumpere drepturile de difuzare dar oferta i-a fost respinsă

Societatea Română de Televiziune (SRTv) face o serie de precizări în care respinge acuzația că n-a fost interesată să transmită Campionatul Mondial de Natație, care se desfășoară în Japonia.

SRTv a difuzat un comunicat de presă intitulat “Adevărul despre negocierile pentru achiziţia drepturilor de difuzare a CM de Nataţie 2023: Inception Media a respins oferta de 39.000 de euro făcută de TVR, la sfârșitul lunii mai”.

“În anul 2022, Societatea Română de Televiziune (SRTv) a făcut primele demersuri pentru achiziţionarea pachetului ce cuprindea Campionatul Mondial (CM) de Nataţie de la Fukuoka 2023, Campionatul European (CE) de Înot în bazin scurt de la Otopeni 2023 şi Campionatul European (CE) de Natație 2024, a participat la licitaţia organizată de EBU, însă a pierdut licitaţia respectivă în favoarea unei companii private.

Televiziunea Română a aflat ulterior că licitaţia a fost câştigată de firma Inception Media, care, în luna aprilie 2023, a înaintat SRTv o ofertă cu drepturi exclusive pentru cele trei competiţii în care David Popovici urmează să participe în 2023 şi 2024. Oferta cuprindea şi drepturi pentru alte întreceri sportive, respectiv canoe, polo, lupte, haltere, tenis de masă şi Jocurile Paralimpice de la Paris 2024. Costul total al pachetului a fost de 173.000 euro + TVA, iar reprezentantul firmei Inception Media a precizat că pachetul este flexibil.

SRTv a comunicat companiei Inception Media că este interesată, în primul rând, de achiziționarea drepturilor TV pentru competiţiile la care participa David Popovici, respectiv CM de Nataţie de la Fukuoka 2023 şi CE de Nataţie 2024.  

Inception Media a revenit către SRTv cu o nouă ofertă, aproape identică la nivel de preţ cu prima, respectiv 171.000 euro + TVA, dar din care lipseau competiţiile aflate atunci în curs de desfăşurare, precum şi Campionatul European de Înot în bazin scurt de la Otopeni 2023.

Mesaj Inception Media, 27 aprilie 2023: „(….) Total valoare pachet (……) : 171,000Eur+TVA. Perioada licenta, 30 luni, numar nelimitat transmisii (….).  Pachetul este flexibil in sensul ca se poate inlocui un program cu altceva, la alegere”.

Totalul orelor de emisie a competiţiilor ofertate de Inception Media era de 2.300. TVR nu putea accepta această propunere pentru că numărul de ore depăşea cu mult timpul de transmisie ce putea fi alocat. Spre deosebire de o televiziune privată, care poate decide să nu transmită în totalitate pachetul cumpărat, SRTV are obligaţia legală de a folosi integral numărul de ore achiziționate. În acest context, Comitetul Director al SRTv a numit o comisie care să negocieze cu Inception Media achiziţionarea competiţiilor la care urma să participe David Popovici (CM de Nataţie de la Fukuoka 2023 şi CE de Nataţie 2024). Comisia de negociere a fost mandatată să poarte negocierile pentru cele două competiţii până la suma de 39.000 de euro. Acest preţ a fost propus luând ca referinţă sumele plătite în trecut pentru competiţii similare.

În cursul negocierii, reprezentantul Inception Media a transmis că nu este interesat să vândă doar competiţiile solicitate de SRTv, ci şi alte competiţii, la preţul avansat în ultima ofertă, respectiv 171.000 euro + TVA.

Echipa de negociere a informat Comitetul Director al SRTv în legătură cu această propunere, cu menţiunea că valoarea întregului pachet ofertat de Inception Media depăşea cu mult suma pe care erau mandataţi să o negocieze pentru CM de Nataţie de la Fukuoka 2023 şi CE de Nataţie 2024.
La sfârşitul lunii mai, reprezentantul Inception Media a reiterat, printr-un e-mail, că nu doreşte să vândă separat cele două campionate de nataţie din pachet, de care SRTv era interesată, şi a solicitat înaintarea unei oferte financiare în cel mai scurt timp.

Mesaj Inception Media, 29 mai 2023: “(….) nu doresc sa vind separat cele doua campionate de inot din pachet… „

SRTv a revenit către Inception Media şi i-a comunicat telefonic oferta de 39.000 euro, ofertă considerată prea mică de către Inception Media, moment în care negocierile au încetat”, precizează comunicatul de presă transmis de TVR.

“Televiziunea Română a depus toate eforturile pentru a difuza Campionatul Mondial de Nataţie  de la Fukuoka 2023, în virtutea misiunii sale publice. Astfel, TVR a purtat negocierile cu bună credinţă şi cu intenţia de a aduce publicului din ţara noastră acest eveniment atât de aşteptat de români. Reamintim faptul că, în urmă cu o săptămână, managementul SRTv a dispus demararea unui control legat de derularea tuturor proceselor, negocierilor şi încheierii/neîncheierii contractelor de achiziţii de drepturi sportive, interne şi externe, din perioada 2014 – 2023”, precizează TVR.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Stefanos Tsitsipas, calificare facilă în semifinalele Mastersului de la Monte Carlo

Stefanos Tsitsipas l-a învins în două seturi pe rusul Karen Hacianov, scor 6-4, 6-2, și s-a calificat în semifinalele turneului ATP Masters 1.000 de...

CFR Călători suplimentează numărul de trenuri în perioada minivacanței de 1 Mai și Paște

CFR anunţă, vineri, că suplimentează numărul trenurilor, în minivacanţa de 1 Mai şi Paşte, fiind introduse garnituri suplimentare către destinaţiile de vacanţă. „Cu prilejul minivacanţei...

Deficitul de cont curent al României, creștere de aproape 25% în primele două luni ale anului

Contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat, în perioada ianuarie-februarie 2024, un deficit de 2,707 miliarde de euro, cu 24,69% mai mare comparativ...
Ultima oră
Pe aceeași temă