16.2 C
București
vineri, 23 februarie 2024
AcasăInternaționalTurcia are un nou ambasador în Israel după patru ani

Turcia are un nou ambasador în Israel după patru ani

Turcia şi-a numit un ambasador în Israel pentru prima dată în ultimii patru ani, într-un semn al reapropierii dintre cele două ţări, a relatat joi agenţia de presă turcă Anadolu, citată de DPA.

Potrivit Anadolu, numele noului ambasador turc care va prelua postul de la Tel Aviv este Sakir Özkan Torunlar, după ce în luna septembrie Israelul a desemnat-o pe Irit Lillian drept ambasadorul său la Ankara.

Torunlar a fost consul general al Turciei în Ierusalimul de Est în perioada 2010 – 2014, potrivit website-ului Consulatului turc.

După luni de reapropiere diplomatică, Israelul şi Turcia au anunţat la 17 august că îşi restabilesc complet relaţiile bilaterale şi că ambasadorii lor revin la post în cele două ţări.

Relaţiile dintre Turcia şi Israel s-au tensionat în 2010, după asaltul violent al unor forţe israeliene asupra navei turceşti Mavi Marmara, care încerca să transporte ajutor în Fâşia Gaza, enclavă palestiniană aflată sub blocadă israeliană şi controlată de islamiştii Hamas. În acel incident şi-au pierdut viaţa 10 cetăţeni turci, potrivit agerpres.ro.

Turcia a trimis un nou ambasador în Israel după ce cele două țări își retrăseseră ambasadorii în timpul crizei din Fâșia Gaza

Turcia şi Israelul şi-au retras din nou ambasadorii în timpul crizei din Fâşia Gaza, care a escaladat când SUA şi-au mutat ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim.

Cu mai puţin de un an până la alegerile prezidenţiale prevăzute pentru mijlocul lunii iunie 2023, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a înmulţit iniţiativele de normalizare a relaţiilor cu mai multe puteri regionale, printre care Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite, în căutare de investiţii. 

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Mesajul lui Klaus Iohannis, la doi ani de la izbucnirea războiului din Ucraina

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis un mesaj în cadrul evenimentului de marcare a doi ani de răspuns al României la situația refugiaților din...

Societatea civilă și exprimarea ei

Provocările la adresa democrației sporesc în ultima vreme. Ele vin, în cele din urmă, din slăbirea societăților civile. Stingerea vocilor civice se observă direct sau...

Judecătoarea din procesul lui Vlad Pascu, anchetată disciplinar. Inspecţia Judiciară s-a autosesizat

Inspecţia Judiciară a anunţat, vineri, că s-a sesizat din oficiu şi face verificări privind comportamentul judecătorului care soluţionează dosarul în care este cercetat penal...
Ultima oră
Pe aceeași temă