2.8 C
București
joi, 23 ianuarie 2025
AcasăEconomieEconomie internaționalTurcia ar dori să fie primită în grupul BRICS, alături de Rusia...

Turcia ar dori să fie primită în grupul BRICS, alături de Rusia și China, dacă nu este primită în UE

Turcia și-a exprimat intenția să fie primită în grupul BRICS, dacă nu obține calitatea de membru al Uniunii Europene.

Ministrul turc de Externe, Hakan Fidan, a anunțat dorința Turciei de a intra în grupul BRICS. Principalii membri actuali ai BRICS sunt Brazilia, Rusia, India, China și Republica Sud-Africană. La începutul anului 2024, și Iranul a devenit membru BRICS. Rusia și China, cele două mari puteri din acest grup, sunt și membri fondatori ai BRICS.

Intenția de aderare a Turciei ar putea fi discutată la o reuniune BRICS care se va desfășura în perioada 10 – 11 iunie 2024 în orașul Nijni Novgorod (Rusia).

Ideea Turciei de a intra în alianța economică BRICS, alături de Rusia și China, este foarte sensibilă în condițiile în care Turcia este membru NATO. În privința UE, Turcia are o veche intenție de a intra în această organizație însă nu se întrevede momentul în care Turcia ar putea fi primită în UE.

Din punct de vedere politic, relațiile Turciei cu Rusia s-au menținut pozitive, chiar și după ce comunitatea occidentală a impus sancțiuni contra Rusiei, ca urmare a războiului pe care l-a declașat în Ucraina. Turcia are, totuși, relații pozitive și cu Ucraina.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Prudența financiară este strategia 2025 a companiilor din România

Studiul, realizat de Deloitte România, evidențiază o atitudine prudentă a directorilor financiari față de cheltuieli, angajări, investiții și riscuri Anul 2025 aduce o schimbare semnificativă...

România, printre liderii Europei la deficit guvernamental: Creștere alarmantă față de media UE

România s-a clasat din nou în topul țărilor cu cel mai mare deficit guvernamental din Uniunea Europeană, atingând 8,6% din PIB în trimestrul al...

Tulcea caută soluții pentru valorificarea deșeurilor textile

În 2022, DAPS a colectat 23 de tone de textile, din care 14 tone au fost donate, iar restul trimise la reciclare Primăria municipiului Tulcea...
Ultima oră
Pe aceeași temă