11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiTulcea: pregătiri pentru incinerarea a 40.000 de porci

Tulcea: pregătiri pentru incinerarea a 40.000 de porci

Autorităţile vor face controale în trafic pentru a nu permite transportul de porci vii sau preparate din carne neetichetate din zonele afectate către alte regiuni. 

Potrivit unui comunicat de sâmbătă al Prefecturii Tulcea, în urmă cu două zile a fost descoperit şi ulterior confirmat un focar de pestă porcină africană (PPA) la o societate comercială care deţine peste 40.000 de porci.

“În aceeaşi seară, a fost convocată o şedinţă extraordinară a Comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă al judeţului Tulcea, în cadrul căreia s-a luat decizia declarării stării de alertă pentru a putea aplica planul de măsuri privind controlul, combaterea şi eradicarea pestei porcine africane, precum şi pentru adoptarea zonelor de restricţii”, se arată în comunicat.

 
Acest plan se desfăşoară pe două paliere principale. În primul rând, ANSVSA, în colaborare cu Ministerul Apărării Naţionale şi Ministerului Afacerilor Interne acţionează pentru eventualitatea în care va fi necesară sacrificarea celor peste 40.000 de porci din ferma unde a fost descoperit recent virusul. Pentru această operaţiune au fost aduse din judeţul Timiş patru incineratoare mobile de mare capacitate, alte două incineratoare mobile de mare capacitate urmând să ajungă la Tulcea cel mai probabil sâmbătă seară.

În al doilea rând, se desfăşoară operaţiuni de verificare a zonei Deltei Dunării pentru descoperirea animalelor sălbatice (porci misterţi) decedaţi din cauza virusului şi pentru neutralizarea pericolului.

“Ulterior acestei şedinţe s-au analizat şi soluţiile pentru despăgubirea agentului economic afectat urmând a se alege varianta optimă atât pentru instituţiile statului, cât şi pentru societatea comercială în cauză. De asemenea, măsurile pentru despăgubire se aplică tuturor persoanelor fizice care deţin porci identificaţi şi înregistraţi în baza naţională de date conform legislaţiei in vigoare”, a menţionat sursa citată.

Prefectul judeţului Tulcea, Lucian Furdui, a declarat că vor fi realizate controale în traic pentru a nu fi permis transportul de porci vii sau preparate din carne neetichetate din zonele afectate către alte regiuni.

“Ce este foarte important, şi doresc să subliniez acest lucru, pesta porcină africană nu afectează oamenii. Nu există nici cel mai mic risc de îmbolnăvire al oamenilor, dar acest virus are impact din punct de vedere economic, datorită difuzibilităţii foarte mari, respectiv usurinţei de transmitere a virusului PPA, motiv pentru care s-a luat decizia să fie instituite zone de carantină. Poliţia va efectua controale în trafic şi alte verificări specifice pentru a nu permite transportul de carne de porci vii, carne roşie neetichetată şi preparate din carne neetichetate şi marcate sanitar veterinar din zonele afectate către alte regiuni, prin acţiuni de control în punctele de ieşire din judeţul Tulcea”, a afirmat reprezentantul Guvernului în teritoriu. El a menţionat că acţiunile de control vor fi realizate de echipe mixte formate din lucrători ai MAI, DSVSA şi de la Direcţia Agricolă. De asemenea, toate mijloacele auto vor fi dezinfectate la trecerea prin cele opt filtre stabilite de autorităţi.

Cele mai citite

Revolut: Sistemele antifraudă ale băncii digitale au prevenit pierderi evaluate la 475 milioane de lire sterline

Revolut, fintech-ul global cu peste 40 de milioane de clienți la nivel global, din care peste 3,5 milioane de clienți în România, prezintă primul...

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...

Vreme rea în toată țara, până joi dimineață

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare Cod galben de precipitaţii însemnate cantitativ şi intensificări de vânt, valabilă până joi dimineaţa în...
Ultima oră
Pe aceeași temă