21.3 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăPoliticăTudorache despre Schengen: Întrebarea este dacă prețul plătit pentru a stoarce o...

Tudorache despre Schengen: Întrebarea este dacă prețul plătit pentru a stoarce o decizie pe 30 decembrie este unul corect

Întrebarea este dacă preţul plătit pentru a stoarce o decizie pe 30 decembrie privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen cu frontierele aeriene este unul corect, a declarat marţi, la Strasbourg, eurodeputatul Dragoş Tudorache, din grupul Renew, conform agerpres.ro.

“Depinde în ce şcoală de gândire te afli. Cei care pretind că, fiind acolo, au înţeles exact ceea ce vor austriecii şi zic, domnule, noi ştim sigur că undeva anul ăsta o să găsim momentul politic în care să întoarcem Austria şi pentru terestre şi, după ce o să treacă şi alegerile la ei, o să fie bine. Eu sunt oarecum rezervat faţă de cei care sunt în acea şcoală de gândire”, a declarat Tudorache în cadrul unui briefing pentru jurnaliştii români de la Strasbourg.

Eurodeputatul din grupul Renew, fost ministru de interne, susţine că a văzut suficiente astfel de momente politice în bula europeană în experienţa sa de 16-17 ani, încât să ştie că “atunci când laşi un lucru pentru mai târziu, până în acel moment mai pot interveni un milion de alte lucruri şi condiţionări politice din toate părţile”.

El a subliniat că va fi necesară o nouă decizie pentru aderarea României şi Bulgariei cu frontierele terestre la spaţiul Schengen din partea tuturor statelor şi că acest lucru nu este valabil doar în cazul Austriei.

“Eu le-am spus negociatorilor noştri: asiguraţi-vă măcar că există limbaj în text care măcar să securizeze pe toţi ceilalţi, să existe un angajament pentru tot restul Consiliului că nu mai există o discuţie pe frontieră terestre (…)”, a afirmat Tudorache.

“Puteam să acceptăm un calendar decalat în privinţa frontierelor ferestre, dar trebuia o singură decizie politică. Ori noi nu avem de fapt o singură decizie politică. Noi avem o decizie politică pentru frontierele aeriene şi, se spune clar acolo, o altă decizie politică care, mai rău, este în mod expres acum condiţionată de voinţa Austriei, care este o altă greşeală mare”, a opinat eurodeputatul.

Dacă până acum România putea acuza un abuz politic din partea Austriei, acum a legitimat poziţia Austriei prin decizia luată şi i-a dat chiar o aparenţă juridică, consideră Tudorache.

Acest lucru va împiedica pe viitor un eventual proces al României la Curtea de Justiţie a UE, pentru că instanţa va considera că România a acceptat situaţia. De asemenea, Austria ar avea legitimitatea de a se opune unei decizii viitoare privind aderarea la Schengen cu frontierele terestre.

“Acum noi, prin această decizie, am creat şi o aură de legitimitate juridică pentru Austria, care poate să spună: eu nu sunt convinsă, uite, sunt acolo nişte criterii, sunt în anexă, fac parte din decizie, eu nu sunt convinsă acolo, nu-mi ridic veto-ul şi o să rămânem cum a fost cu MCV-ul, ad aeternam la voinţa cuiva”, a mai spus eurodeputatul din grupul Renew.

MAI: acord politic cu Austria și Bulgaria privind aderarea la Schengen cu frontierele aeriene și maritime din martie 2024

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) anunţă că, în urmă cu câteva zile, a ajuns la un acord politic împreună cu ministerele omoloage din Austria şi Bulgaria privind extinderea spaţiului Schengen cu România şi Bulgaria la frontierele aeriene şi maritime începând cu luna martie 2024, potrivit agerpres.ro.

“În data de 23 decembrie 2023, Ministerul Afacerilor Interne a ajuns la un acord politic împreună cu ministerele omoloage din Austria şi Bulgaria privind extinderea spaţiului Schengen cu România şi Bulgaria şi aplicarea acquis-ului comunitar Schengen în România şi Bulgaria la frontierele aeriene şi maritime începând cu luna martie 2024, precum şi discutarea în 2024 a aplicării acestuia la frontierele terestre în strânsă legătură cu măsurile compensatorii privind întărirea controlului la frontiere şi aplicarea Acordului Dublin”, spune MAI într-un comunicat remis miercuri seară.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Ciolacu și ceilalți lideri PSD au lansat-o pe Firea spre Primăria Capitalei. Administrația nu trebuie să aibă culoare politică, susține premierul Ciolacu

Senatoarea Gabriela Firea, șefa filialei PSD București, s-a înscris oficial în cursa pentru funcția de primar general al Capitalei, avându-i alături la acest eveniment...

Deputatul conservator Dan Poulter a trecut în barca Partidului Laburist

Deputatul conservator Dan Poulter, fost ministru al sănătăţii, a declarat sâmbătă presei că se alătură Partidului Laburist, ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare...

Fosta închisoare de la Râmnicu Sărat devine Memorial dedicat victimelor comunismului. Proiectul fusese lansat acum 11 ani

În incinta fostei închisori de la Râmnicu Sărat vor fi construite, până în anul 2026, Memorialul „Închisoarea Tăcerii” și Centrul Educațional privind Comunismul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă