27.9 C
București
sâmbătă, 25 iunie 2022
AcasăȘtirile zileiInternaționalTrupele rusești sunt în asalt total pentru a încercui forțele ucrainene pe...

Trupele rusești sunt în asalt total pentru a încercui forțele ucrainene pe un râu din estul Ucrainei

Trupele rusești au dat marți un asalt total pentru a încercui forțele ucrainene în două orașe situate de-a lungul unui râu din estul Ucrainei, o bătălie care ar putea determina succesul sau eșecul principalei campanii a Moscovei în est, scrie Reuters.

La exact trei luni după ce președintele Vladimir Putin a ordonat intrarea trupelor în Ucraina, autoritățile din cel de-al doilea oraș ca mărime, Harkov, au redeschis metroul, unde mii de civili s-au adăpostit timp de luni de zile din cauza bombardamentelor neîncetate.

Măsura a reflectat cel mai mare succes militar al Ucrainei din ultimele săptămâni: împingerea forțelor rusești în mare parte în afara razei de acțiune a artileriei din Harkov, așa cum au făcut-o din capitala Kiev în martie.

Moscova încearcă să cucerească regiunea Donbas din două provincii estice

Dar bătăliile decisive ale ultimei faze a războiului continuă să se desfășoare mai la sud, unde Moscova încearcă să cucerească regiunea Donbas din două provincii estice, Donețk și Luhansk, și să prindă forțele ucrainene ca într-o menghină, pe principalul front estic.

„Situația de pe frontul (de est) este extrem de dificilă, deoarece soarta acestei țări se decide poate (acolo) chiar acum”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Oleksandr Motuzyanyk, în cadrul unui briefing televizat, conform stiridiaspora.ro.

Trupele rusești au lansat un asalt total pentru a încercui forțele ucrainene în luptele de la Sievierodonetsk și de la Lysychansk

Cea mai estică parte a buzunarului Donbasului controlat de ucraineni, orașul Sievierodonetsk, pe malul estic al râului Siverskiy Donets, și orașul geamăn Lysychansk, pe malul vestic, au devenit câmpul de luptă esențial în această zonă, cu forțele rusești care avansează din trei direcții pentru a le încercui.

„Inamicul și-a concentrat eforturile pe desfășurarea unei ofensive pentru a încercui Lysychansk și Sievierodonetsk”, a declarat Serhiy Gaidai, guvernatorul provinciei Luhansk, unde cele două orașe se numără printre ultimele teritorii încă deținute de Ucraina.

„Intensitatea focului asupra orașului Sievierodonetsk a crescut de mai multe ori, pur și simplu distrug orașul”, a declarat el la televiziune, adăugând că acolo locuiesc aproximativ 15.000 de persoane.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
00:01:42

VIDEO: Proteste în Los Angeles în urma anulării dreptului la avort

În urma hotărârii Curții Supreme a SUA de vineri, care a eliminat dreptul la avort la nivel național, recunoscut în urmă cu aproape 50...

Ludovic Orban: „Intrarea României în Schengen nu este un favor pe care ni-l face cineva. Este dreptul nostru!”

Ludovic Orban a scris pe pagina sa de Facebook despre un subiect mult disputat de multă vreme, și anume, intrarea României în spațiul Schengen. Președintele...

RO-Alert Neamț: Un camion cu stupi s-a răsturnat pe E 85. Oamenii au fost avertizați că ar putea fi înțepați de albine

Un camion care transporta stupi s-a răsturnat în zona unei localități de pe E 85 / DN, chiar în apropiere de Hanul Ancuței, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă