8.2 C
București
duminică, 3 noiembrie 2024
AcasăInternaționalTrei agenți ai Chinei, condamnați în SUA pentru că încercau să repatrieze...

Trei agenți ai Chinei, condamnați în SUA pentru că încercau să repatrieze forțat disidenţi ai regimului de la Beijing

Un american şi doi chinezi au fost găsiţi vinovaţi pentru că, sub pretextul luptei împotriva corupţiei, au căutat să repatrieze forţat opozanţi şi disidenţi chinezi care locuiesc în Statele Unite, notează AFP, citată de Agerpres.

Michael McMahon, un fost poliţist din New York în vârstă de 55 de ani, Zhu Yong, 66 de ani, şi Zheng Congying, 27 de ani, au acţionat ca „agenţi” ai Partidului comunist chinez, potrivit unui tribunal federal din New York.

Cei trei au fost acuzaţi că au participat la o operaţiune globală numită „Fox Hunt”, implicând, potrivit autorităţilor americane, „brigăzi de repatriere” care funcţionează clandestin cu scopul de a forţa chinezi expatriaţi să se întoarcă în ţara lor.

Timp de mai mulţi ani, au hărţuit o victimă care locuia în New Jersey, al cărei nume nu a fost făcut public. Cei trei au aranjat ca tatăl lui să vină în Statele Unite pentru a-l găsi, i-au filmat fiica adultă pentru a exercita presiuni şi i-au trimis mesaje de ameninţare.

În 2018, unul dintre ei a încercat chiar să spargă uşa de la intrarea în locuinţa victimei, înainte de a lipi următorul bilet: „Dacă eşti gata să te întorci în ţară şi să petreci zece ani în închisoare, soţia şi copiii tăi vor fi bine. Sfârşitul poveştii!”.

Oficial, ţinta lor erau persoane căutate de justiţia chineză, adesea pentru corupţie. Dar pentru Washington, de fapt era vorba despre opozanţi, disidenţi sau persoane critice la adresa regimului preşedintelui chinez Xi Jinping. Cei trei bărbaţi riscă pedepse cu închisoarea de la 10 la 25 de ani.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Câte o mașină de poliție la fiecare secție de votare în Republica Moldova

Simpatizanți ai lui Șor ar fi promis bani în schimbul voturilor împotriva unui anumit candidat Echipajele de poliție vor monitoriza dacă, în turul doi al...

Câte o mașină de poliție la fiecare secție de votare în Republica Moldova

Simpatizanți ai lui Șor ar fi promis bani în schimbul voturilor împotriva unui anumit candidat Echipajele de poliție vor monitoriza dacă, în turul doi al...
Ultima oră
Pe aceeași temă