În primul semestru din 2024, sectorul bancar românesc a înregistrat o creștere semnificativă a activelor, majoritatea instituțiilor din top 10 raportând avansuri considerabile comparativ cu aceeași perioadă din 2023.
Activele nete la nivelul întregului sistem bancar au atins un nou record, depășind 835 miliarde de lei, în creștere cu aproximativ 13%.
Pe podiumul băncilor cu cele mai mari active se mențin Banca Transilvania, BCR și CEC Bank. Performanța remarcabilă a fost înregistrată de CEC Bank, care a raportat cea mai mare creștere procentuală a activelor, de 35%, ajungând la peste 93 miliarde de lei.
Această evoluție spectaculoasă apropie CEC Bank de locul al doilea ocupat de BCR, care a avut o creștere mai modestă, de doar 6%.
În plus, Banca Transilvania și ING Bank au raportat, de asemenea, creșteri semnificative ale activelor, de 17% și, respectiv, 20%.
De menționat este că în 2023, CEC Bank a produs o surpriză majoră, urcând de pe locul 6 pe locul 3, depășind Raiffeisen, ING și BRD-SocGen. Lupta pentru locurile 5, 6 și 7 este strânsă între ING, Raiffeisen și UniCredit, băncile având active de valori apropiate.
Singura bancă din top 10 care a înregistrat o ușoară scădere a activelor a fost OTP Bank România.
Profitul total al sistemului bancar a atins un nivel record în S1/2024, de aproximativ 7,5 miliarde de lei, în contextul menținerii unor dobânzi ridicate.
În ciuda acestui succes, creditarea privată a crescut într-un ritm mai lent, de doar 5,6%, sub nivelul din 2023, iar economia a avut o creștere moderată, de 0,7% în prima jumătate a anului.