23.4 C
București
vineri, 6 septembrie 2024
AcasăEconomieEconomie internăTaxa pe lux a intrat în vigoare. Guvernul speră că aceasta va...

Taxa pe lux a intrat în vigoare. Guvernul speră că aceasta va aduce mai mulți bani la bugetul de stat

Proprietarii de locuințe și mașini scumpe vor trebui să plătească taxa de lux, noul impozit introdus prin Legea nr. 296/2023 și care a intrat în vigoare.

Astfel, persoanele fizice care au în proprietate, exclusivă sau comună, clădiri rezidențiale situate în România, cu o valoare estimată mai mare de 2.500.000 lei – deci aproximativ 500.000 de euro – precum și persoanele fizice şi juridice care au în proprietate autoturisme înmatriculate/ înregistrate în România, a căror valoare de achiziție individuală depășește 375.000 lei – aproximativ 75.000 de euro vor plăti pentru bunurile pe care le dețin.

Formularul 216, disponibil pe platforma ANAF

Toți cei care au proprietăți scumpe trebuie să depună formularul 216 la ANAF, la organul fiscal central la care persoana fizică sau juridică e înregistrată ca plătitor de impozite și taxe.

Acesta trebuie completat cu numele, prenumele, datele privind impozitul special pe bunurile imobile și mobile. Dacă o persoană deține o mașină ce valorează 100 de mii de euro, atunci va plăti un impozit la stat de 75 de euro, adică 0,3% din 25 de mii de euro, sumă ce reprezintă diferența dintre valoarea autovehiculului și plafonul neimpozabil.

În cazul impozitului pentru locuințe de lux, dacă aveți în proprietate un imobil în valoare de 1 milion de euro, veți plăti statului un impozit de 1.500 de euro, adică tot 0,3% aplicat la suma determinată, prin diferența dintre valoarea de piață a bunului și plafonul neimpozabil de 500 de mii de euro.

Declarația se completează cu ajutorul programului de asistență și se transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanță, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

Programul de asistență este pus la dispoziția contribuabililor gratuit de unitățile fiscale subordonate sau poate fi descărcat de pe site-ul Agenției Naționale de Administrare Fiscală, la adresa www.anaf.ro. În declarație trebuie completate date precum cele de identificare, cum sunt numele, prenumele, codul numeric personal, tipul de bunuri care pot fi impozitate prin taxa pe lux, precum și datele acestor bunuri. În cazul în care sunt eventuale erori, poate fi depusă o declarație rectificativă.

Până când trebuie plătită taxa pe lux

Termenul pentru depunerea declarației și plata impozitului este data de 30 septembrie a anului fiscal curent, pentu persoanele care dețin imobile de lux.

 O a doua categorie o reprezintă persoanele fizice și persoanele juridice care au în proprietate autoturisme înmatriculate/înregistrate în România a căror valoare de achiziție individuală depășește 375.000 de lei (aproximativ 75.000 de euro). În cazul acestora, termenul pentru depunerea declarației și plata impozitului este data de 31 decembrie a anului fiscal curent.

Taxa pe lux, model Occidental

România nu este primul stat care adoptă această taxă pe lux, ba chiar sunt deja multe țări care o aplică cu succes. Țara noastră se aliniază și din acest punct de vedere statelor dezvoltate, care urmăresc nu doar taxarea muncii, dar și a averii. Spre exemplu, o astfel de taxă pe avere există deja de ani buni în țări precum Franța, unde proprietățile care depășesc 1.300.000 de euro sunt supuse unei taxe între 0,5% și 1,5%, în funcție de valoarea proprietății, sau Danemarca, unde proprietățile care depășesc aproximativ 400.000 de euro sunt supuse unei taxe de 3%, aplicată asupra diferenței care depășește acest plafon. Chiar și Moldova are în vigoare o taxă similară (i.e., proprietarii clădirilor a căror valoare depășește aprox. 80.000 de euro sunt supuși unei taxe de 0,8%). Rămân însă, în continuare, suficiente state (ex. Austria, Belgia, Finlanda) care nu au implementat până în prezent o astfel de taxă. Pe de altă parte, sunt și țări care, din varii motive, au ales să elimine acest impozit, cum e cazul Luxemburgului (în 2006) ori al Suediei (în 2007).

Rămâne de văzut în ce măsură românii cu proprietăți de lux și mașini scumpe se vor conforma noilor cerințe și vor depune formularul la ANAF. Inițiativa Guvernului va putea fi evaluată atât nivelul de conformare fiscală la raportare, cât și nivelul de colectare a taxelor abia după închierea primul ciclu. Până atunci, putem urmări evoluția taxei pe lux în România, cum va fi percepută de public, ce sancțiuni se vor aplica pentru neconformare, cum se va aplica în practică și, cel mai important, câți bani va aduce la bugetul de stat.

Ministrul Finanțelor a decis în luna aprilie amânarea intrării în vigoare. El a anunțat atunci că a fost făcută această amânare „pentru ca sistemul informaţional referitor la marile proprietăţi să poată să permită accesul la informaţii privind valoarea impozabilă a clădirilor”.

„Cea de-a treia categorie de măsuri este cea referitoare la marile proprietăţi, marile averi, a căror termen scadent era pentru data de 30 aprilie, am amânat şi s-a aprobat amânarea acestui termen până la data de 30 septembrie, pentru ca sistemul informaţional referitor la marile proprietăţi să poată să permită accesul la informaţii privind valoarea impozabilă a clădirilor”,

a afirmat Marcel Boloş, ministrul Finanțelor.
Adelina Toader
Adelina Toader
Adelina este Redactorul Șef al Ziarului România Liberă din iunie 2021. Adelina are o experiență de peste 8 ani în presa scrisă. Și-a început cariera jurnalistică în grupul de presă Bursa avansând de la poziția de redactor până la cea de Managing Editor. Adelina a scris atât pe domeniul economic, cât și politic- extern. În ultimii ani, Adelina a realizat interviuri cu miniștrii, ambasadori precum și cu antreprenori din diferite domenii.
Cele mai citite

Un regim special de TVA pentru firmele mici se va aplica de la 1 ianuarie 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, întreprinderile mici din România și din celelalte state membre ale Uniunii Europene (UE) vor putea beneficia de un regim...

România importă masiv pește pentru a acoperi cererea mare de pe litoral

Piața pescuitului din Marea Neagră, cu 72 de firme active, este estimată la doar 5 milioane de euro anual. Cu toate acestea, trei dintre...

OPEC+ amână creșterea producției de petrol și avertizează asupra posibilelor ajustări ulterioare

OPEC+ a decis să amâne cu două luni o creștere planificată a producției de petrol, care urma să intre în vigoare în octombrie, conform...
Ultima oră
Pe aceeași temă