Noul ministru al Apărării, Angel Tîlvăr, rugat să comenteze faptul că tatăl lui a fost colonel de Securitate, a răspuns că n-ar trebui să conteze „dosarul” familiei sale, ci munca pe care o desfășoară.
Senatorul PSD de Vrancea Angel Tîlvăr a fost numit, luni seară, în funcția de ministru al Apărării Naționale, pe locul devenit vacant prin demisia lui Vasile Dîncu. Noul ministru are 60 de ani iar în ultimii 18 ani a fost, permanent, parlamentar PSD – fie senator, fie deputat. Înainte să devină parlamentar, mai exact între anii 1985-2004, actualul ministru al Apărării a fost profesor de Limba engleză. Potrivit CV-ului postat pe site-ul Senatului, noul ministru al Apărării a absolvit Facultatea de limbi străine și cursuri postuniversitare la SNSPA, Colegiul Naţional de Apărare, Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul” și Institutul Diplomatic Român.
În perioada în care era premier, Victor Ponta l-a numit pe Angel Tîlvăr, între anii 2014 – 2015, ca ministru delegat pentru Românii de Pretutindeni.
Publicația Ziarul de Vrancea anunța, în anul 2017, că „A murit tatăl deputatului de Vrancea, Angel Tîlvăr, colonelul în rezervă Petre Tîlvăr”. Potrivit acestei surse, Petre Tîlvăr a fost șeful Contrainformațiilor din Vrancea până în decembrie 1989. În acea perioadă, Contrainformațiile făceau parte din Securitate. Nu există însă informații că fiul fostului colonel, Angel Tîlvăr, ar figura în vreun dosar al CNSAS. De asemenea, lipsesc informațiile dacă, în perioada comunistă, Angel Tîlvar a satisfăcut stagiul militar (obligatoriu în acea perioadă) și, în caz afirmativ, la ce armă a fost repartizat. În principiu, în calitate de parlamentar, Angel Tîlvăr trebuia să fie deja verificat de CNSAS.
Președintele Iohannis putea refuza propunerea PSD, dar a acceptat-o
Noul ministru al Apărării a fost întrebat de jurnaliști dacă activitatea tatălui său ar constitui o problemă pentru el. Problema, dacă ar fi existat, ar fi ajuns însă la nivelul președintelui Iohannis, care putea eventual să refuze propunerea PSD de a-l numi ca ministru pe Angel Tîlvăr. Din moment ce i-a aprobat numirea, înseamnă că în cazul lui Angel Tîlvăr a contat activitatea proprie, nu dosarul de familie.
„Mi-aş dori foarte mult să trăiesc într-o ţară în care dosarele de cadre să fie mai puţin importante decât activitatea fiecăruia. Nu am făcut niciodată un secret din ceea ce sunt și ce fac”
Angel Tîlvăr,
Ministrul Apărării Naționale
Angel Tîlvăr va exercita funcția de ministru al Apărării într-o perioadă complicată din punct de vedere politico-militar, dar în care bugetul Apărării va crește de la 2 la sută la 2,5 la sută din PIB. Promisiunea de majorare a bugetului militar al României a fost reluată de șeful statului, Klaus Iohannis, la 25 octombrie 2022, cu prilejul sărbătorii Zilei Armatei Române. Exact în acea zi s-a ținut și ședința CSAT.
„Anul viitor vom face încă un pas înainte prin creșterea bugetului Apărării la 2,5% din PIB, pentru a spori capacitatea Armatei de a-și îndeplini misiunile încredințate și astfel să conferim României și mai multă credibilitate în exercitarea rolului de pilon regional de securitate”
Klaus Iohannis,
Președintele României
Noul ministru al Apărării a fost întrebat și care vor fi prioritățile sale, în fruntea MApN. El s-a referit la procentul de 2,5 la sută din PIB care va fi alocat pentru Apărare în anul 2023, care va reprezenta o creștere față de nivelul de 2 la sută din PIB, din prezent. „Pe lângă 2,5 la sută din PIB vreau să nu uităm că sunt la fel de importanți pentru noi oamenii care sunt implicați în structura de Apărare. Vom colabora cu Parlamentul și vom propune acele norme care să ușureze condițiile de viață”, a răspuns Angel Tîlvăr.
Ce se va întâmpla cu pensiile militare
În plan intern, una dintre chestiunile sensibile cu care se va confrunta noul ministru al Apărării va fi cea a pensiilor foștilor militari. Aceștia nu mai sunt angajați ai MApN dar pensiile lor au un capitol distinct în bugetul MApN. În societatea românească există un curent de opinie împotriva pensiilor speciale, iar un subiect foarte controversat este dacă renunțarea la pensii speciale va trebui să determine și reducerea pensiilor militarilor.
Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat, recent, că pensiile militarilor nu sunt pensii speciale, ci sunt pensii de serviciu. Cu alte cuvinte, pensiile militarilor, chiar dacă sunt mari, nu ar trebui reduse, așa cum s-ar putea întâmpla cu pensiile speciale. Pe de altă parte, Vasile Dîncu, pe vremea când era ministru al Apărării, a refuzat să spună cât de mare e pensia unui militar. „Ceea ce mie mi se pare mică, dumneavoastră s-ar putea să vi se pară mare. Și invers”, a răspuns Vasile Dîncu.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!