Reuniunea țărilor din grupul B9, grup constituit la inițiativa președinților României și Poloniei, a confirmat deciziile luate de NATO și UE privind întărirea militară a Europei, inclusiv pentru sprijin defensiv oferit Ucrainei, Republicii Moldova, Georgiei și Bosniei.
Miniștrii Apărării din formatul B9 (București 9) s-au întâlnit la data de 26 aprilie 2023 la Varșovia, într-o reuniune care a fost co-prezidată de miniștrii din România, Angel Tîlvăr, și Polonia, Mariusz Błaszczak. Din formatul B9 fac parte Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România și Slovacia. În plus, la Varșovia a participat și secretarul de stat pentru Apărare al Marii Britanii, Ben Wallace. Asistentul secretarului general al NATO pentru Operații, Thomas Goffus, a avut o intervenție prin videoconferință.
Declarația comună de la finalul reuniunii B9 confirmă „cea mai recentă decizie relevantă cu privire la Facilitatea europeană pentru pace, care face posibilă furnizarea, într-un efort comun și pe baza deciziilor naționale, de un milion de proiectile de artilerie pentru Ucraina, care să fie livrate în următoarele 12 luni”. În paralel, se menționează că există o necesitate „pentru finanțare comună consolidată și mecanisme de achiziții pentru sprijinirea Ucrainei, pe baza deciziilor naționale, și de completare a resurselor țărilor care au donat capacități”. Miniștrii Apărării din B9 subliniază și că țările lor au nevoie de o industrie de apărare mai puternică, aptă să crească semnificativ producția și să realizeze stocuri de sisteme militare „decisive”, precum și de muniție.
Țările cele mai vulnerabile în fața Rusiei primesc sprijin defensiv
„Acest război de agresiune, declanșat pe 24 februarie anul trecut, a schimbat pentru totdeauna paradigma de securitate din regiunea Mării Negre, precum și percepția amenințărilor. Credem că este foarte importantă continuarea sprijinirii celor mai expuși parteneri din regiune la acțiunile hibride ale Federației Ruse, precum Republica Moldova, Georgia, Bosnia și Herțegovina, pe dimensiunea rezilienței și dezvoltării capacităților de apărare”, a precizat ministrul Tîlvăr.
Se observă că toate țările din formatul B9 fac parte din NATO și din UE. De aceea, discuțiile din cadrul B9 respectă deciziile luate la nivelul NATO și al Uniunii Europene. În perioada 11 – 12 iulie 2023 urmează să se desfășoare un Summit NATO la Vilnius (Lituania).
„Agenda reuniunii a fost calibrată și în jurul pregătirii Summit-ului NATO de la Vilnius, pe dimensiunea de apărare. Acest summit trebuie să fie unul al implementării deciziilor cruciale luate anul trecut la Madrid. La Vilnius trebuie continuate măsurile de întărire a apărării și descurajării pe flancul estic, de la Marea Baltică la Marea Neagră, întărită necesitatea continuării consolidării prezenței aliate pe flancul estic, cât și evidențiată importanța creșterii capacității de răspuns aliate”, a subliniat ministrul român al Apărării, Angel Tîlvăr.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!